ΑΘΗΝΑ
11:46
|
20.09.2024
Ένα ατύχημα κάθε εννέα εργάσιμες ημέρες και ελλείψεις στα μέτρα ατομικής προστασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης και πορεία προς την Επιθεώρηση Εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα διαδοχικά εργατικά ατυχήματα και τις ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν αρχικά ανοιχτή γενική συνέλευση στον αύλειο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σημειώθηκαν 18 εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών από το 2020 έως σήμερα ανέρχεται σε 140, που αντιστοιχεί σε ένα εργατικό ατύχημα κάθε 9 ημέρες.

Τα περισσότερα ατυχήματα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, συνέβησαν στην Υπηρεσία Καθαριότητας (86) και ακολουθούν η Υπηρεσία Πρασίνου (11) και άλλες διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση. Πολλές βλάβες, κανένας σωστός εξοπλισμός, δεν υπάρχει ενημέρωση για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Στα εργοτάξια ήρθαν μποτάκια και πριν από λίγο καιρό μας δόθηκαν γάντια, ωστόσο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα υπόλοιπα μέσα ατομικής προστασίας όπως φόρμες, παντελόνια, αδιάβροχα, ανακλαστικά γιλέκα, μάσκες προστασίας, τα οποία μας υποσχέθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Φουντούκης.

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του συλλόγου Φώτης Μαραντζίδης τόνισε πως για ατυχήματα ρίχνουν την ευθύνη στον εργαζόμενο και πρότεινε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, κάτι που έγινε αποδεκτό.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΕ ΟΤΑ, του συνδικάτου εργαζομένων νομού Θεσσαλονίκης, του συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και της ΑΔΕΔΥ.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Πέτρος Πετρίδης, ανέφερε πως αν η διοίκηση δεν παρέχει μέσα ατομικής προστασίας, οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρέχουν εργασία και πρόσθεσε πως η υποστελέχωση και η απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών «προϊδεάζει ότι στόχος είναι η προσφυγή στον ιδιώτη».

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος τους υοσχθέηκε πως το θέμα της χορήγησης των μέσων ατομικής προστασίας θα συζητηθεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, διά μέσου κεντρικών οδών της πόλης, προς την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι επέδωσαν καταγγελία για τα εργατικά ατυχήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Βόλος: Αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του Βασίλη Μάγγου (upd)

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα