ΑΘΗΝΑ
01:33
|
28.04.2024
Η εξέγερση ξέσπασε μετά από πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της φυλακής και συνδέεται με το «οργανωμένο έγκλημα», δήλωσε η υπουργός Ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές που ξέσπασαν την Τρίτη 20/6 στο Εθνικό Γυναικείο Σωφρονιστικό Ίδρυμα για την Κοινωνική Προσαρμογή (PNFAS), μια φυλακή που βρίσκεται στην Τάμαρα, τμήμα του Φρανσίσκο Μοραζάν, στην Ονδούρα.

«Δεν θα ανεχτούμε βανδαλισμούς ή παρατυπίες σε αυτό το σωφρονιστικό κατάστημα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Ασφαλείας, Τζουλίσα Βιλανουέβα, η οποία ενέκρινε την επέμβαση στη φυλακή «με τη συνοδεία πυροσβεστών, της αστυνομίας της Ονδούρας και του στρατού».

Η αξιωματούχος ανακοίνωσε μέσω Twitter την κήρυξη έκτακτης ανάγκης λόγω των γεγονότων. Σύμφωνα με τη Βιλανουέβα, η εξέγερση των κρατουμένων ξέσπασε μετά από πυρκαγιά στις σωφρονιστικές εγκαταστάσεις και συνδέεται με το «οργανωμένο έγκλημα».

Ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Γιούρι Μόρα, δήλωσε ότι «υπάρχουν περίπου 25 καμένα πτώματα», ενώ άλλες 16 κρατούμενες φέρεται να πυροβολήθηκαν. Ο Μόρα πρόσθεσε ότι «έχουν αναπτυχθεί πέντε ομάδες ιατροδικαστικής επιτροπής» για το περιστατικό.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένες κρατούμενες είχαν κλειδώσει τις αντιπάλους τους και έβαλαν φωτιά στα κελιά με αυτές μέσα, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί.

Σε δηλώσεις της στον τοπικό Τύπο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέφερε ότι ανταποκρίθηκε άμεσα στο σημείο και κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά μετά από κλήση στις 08:00 τοπική ώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Κριστιάν Σεβίλε, η φωτιά εντοπίστηκε στη μονάδα 2, όπου πραγματοποιήθηκαν «εργασίες κατάσβεσης, ψύξης και απομάκρυνσης».

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, χαρακτήρισε το γεγονός ως «τερατώδη δολοφονία γυναικών» στο σωφρονιστικό ίδρυμα, «που σχεδιάστηκε από συμμορίες και βασίστηκε στην υπομονή των αρχών ασφαλείας». Η πρόεδρος προειδοποίησε για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων και εξέφρασε «την αλληλεγγύη της στις οικογένειες» των θυμάτων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα