ΑΘΗΝΑ
05:14
|
03.05.2024
Ο Νετανιάχου πανηγυρίζει θεωρώντας την πιο μεγάλη επένδυση ιδιωτικής εταιρίας στο Ισραήλ ως επιβράβευση της πολιτικής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επενδύσεις 25 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ με στόχο την ανέγερση μεγάλου εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας Intel. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση ιδιωτικής εταιρίας στο Ισραήλ, την οποία επικρότησε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για «πρωτοφανές γεγονός».

Το μεγάλο εργοστάσιο ημιαγωγών θα φτιαχτεί στην περιοχή Κιργιάτ Γκατ με τη χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογιών που υπάρχουν σήμερα. 

Οι πρώτες συζητήσεις για την μεγάλη αυτή επένδυση είχαν ξεκινήσει το 2019 και πάλι επί πρωθυπουργού Νετανιάχου. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε επένδυση 10 δισ. δολαρίων ωστόσο με τη κλιμάκωση του σφοδρού διεθνούς ανταγωνισμού γύρω από την επάρκεια ημιαγωγών που είναι απαραίτητοι σε κάθε τομέα τεχνολογικών προϊόντων, από ηλεκτροκίνηση και κινητά τηλέφωνα ως υπολογιστές και μαχητικά αεροσκάφη, η επένδυση έφθασε να ανέλθει στα 25 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις στελεχών της Intel και του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της συμφωνίας η Ιντέλ δέχεται να καταβάλλει φόρους ύψους 7,5% από 5% που πληρώνει σήμερα στο ισραηλινό κράτος με αντάλλαγμα σημαντικές ισραηλινές κρατικές επιδοτήσεις.

Το εργοστάσιο της Intel  στο Κιριάτ Γκατ αναμένεται να είναι έτοιμο και να λειτουργήσει εντός 2027. Σχεδιάζεται να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία τουλάχιστον ως το 2035.

Από το 1974 η Intel έχει επενδύσει στο Ισραήλ πάνω από 17 δις. δολάρια και απασχολεί περίπου 11.700 εργαζόμενους σε τρία κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης σε Χάιφα, Ιερουσαλήμ και Πετάχ Τικβά.

Σε κάθε περίπτωση η χρυσή επένδυση της Intel στο Ισραήλ προκαλεί αντιδράσεις καθώς πολλές φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις θεωρούν πως μεταξύ άλλων συνιστά επιβράβευση της σκληρής κατοχής σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα