Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέθεσε στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων.
Η προτεινόμενη νομοθεσία θα εμποδίσει επί μέρους φορείς από το να υιοθετούν μια δική τους προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις, με μποϊκοτάζ και εκστρατείες που καλούν για αποεπένδυση.
Τα πανεπιστήμια και τα τοπικά συμβούλια είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο, με τους επικριτές του νομοσχεδίου να λένε ότι αυτό αποτελεί μια νέα επίθεση στην ελευθερία του λόγου στη Βρετανία.
Το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions (Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις), γνωστό και ως BDS, είναι σαφές ότι αποτελεί τον κύριο στόχο αυτού του νομοσχεδίου.
Το BDS είναι μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, που καλεί για μποϊκοτάζ και οικονομικές κυρώσεις κατά του Ισραήλ, έως ότου αυτό πάψει να εγκληματεί σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Το κίνημα έχει γίνει αρκετά δημοφιλές, ώστε οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη εργάζονται για να περιορίσουν τις δραστηριότητές του.
Το νομοσχέδιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζεται από γνωστούς Βρετανούς βουλευτές υπέρ της εφαρμοζόμενης από το κράτος του Ισραήλ πολιτικής και ιδιαίτερα από τον Υπουργό Στέγασης και Υπουργό Διακρατικών Σχέσεων, Μάικλ Γκόουβ.
Ο Γκόουβ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για ισλαμοφοβία, είπε ότι «οι διασπαστικές εκστρατείες για το μποϊκοτάρισμα του Ισραήλ οδηγούν σε φρικτή αντισημιτική ρητορική και κατάχρηση».
Τη Δευτέρα έγινε η πρώτη από τις πολλές αναγνώσεις του προτεινόμενου νομοσχεδίου μετά τις οποίες θα διεξαχθεί κοινοβουλευτική συζήτηση και ψηφοφορία.
Εάν το νομοσχέδιο όντως περάσει σε νόμο, τότε οι παραβάτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα ή έρευνες.
Ομάδες υπέρ του Ισραήλ χαιρέτησαν τη νομοθεσία, ενώ τουλάχιστον 70 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν εναντιωθεί.
«Το μποϊκοτάζ, η αποεπένδυση και οι κυρώσεις βοήθησαν να τερματιστεί το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Θα είναι επίσης απαραίτητα για τον τερματισμό του καθεστώτος του απαρτχάιντ στο Ισραήλ. Θα αντιταχθώ σθεναρά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης κατά του BDS – μια επαίσχυντη επίθεση στην ελευθερία μας να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», κατήγγειλε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.