Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Κίεβο, Μάρτιν Μπρόντσκι, δόξασε τον ναζισμό, λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον Στεπάν Μπαντέρα και άλλους συνεργάτες των ναζί ως εθνικούς ήρωες, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Καμία οργάνωση που να υπερασπίζεται τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος δεν έχει σηκώσει καν το φρύδι της» για τα σχόλια του Μπρόντσκι, σημείωσε η Ζαχάροβα.
«Δεν σας ξέφυγε κάτι; Το Ολοκαύτωμα πρέπει να το θυμόμαστε όχι μόνο επειδή συνέβη, αλλά για να μην ξανασυμβεί ποτέ. Και όχι μόνο σε μία εθνικότητα ή θρησκεία, αλλά σε οποιαδήποτε», σχολίασε.
Σε συνέντευξή του στο ισραηλινό ρωσόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Iton TV νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπρόντσκι είπε ότι το να δοξάζει η Ουκρανία τους ηγέτες της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) ως εθνικούς ήρωες είναι μια διαδικασία που «δεν μπορεί ρεαλιστικά να σταματήσει».
«Φυσικά, δεν μας αρέσουν αυτοί οι ήρωες, αλλά για την πλειοψηφία των Ουκρανών, αυτοί είναι ήρωες που πολέμησαν για την ανεξαρτησία», πρόσθεσε ο Μπρόντσκι, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να εξαρτήσει την υποστήριξή του στην Ουκρανία από το αν το Κίεβο αποκαλεί ήρωες τον Στεπάν Μπαντέρα και τους συν αυτώ.
Η Ζαχάροβα χαρακτήρισε ιδιαίτερα τρομακτικό το γεγονός ότι ο Μπρόντσκι έκανε τέτοιες δηλώσεις σε άπταιστα ρωσικά και όντας συγγενής επιζώντος της Πολιορκίας του Λένινγκραντ, γνωστής και ως Πολιορκίας των 900 ημερών, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στην ύπαρξη πολλών εγγράφων που δείχνουν τις σκληρά αντισημιτικές θέσεις της OUN και την υποστήριξή της στη μαζική δολοφονία περίπου 1,4 εκατομμυρίων Εβραίων από τους Ναζί στην κατεχόμενη Ουκρανία.
Η Γερμανία αναζητούσε επίσης τους δικούς της ήρωες και την εθνική της ταυτότητα στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, επιλέγοντας τελικά την ιδέα του «αίματος και του χώματος» που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις μαζικές δολοφονίες – κάτι που οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να ξεπλύνουν 90 χρόνια μετά, συνέχισε η Ζαχάροβα.
«Αν ο Μιχαήλ Μπρόντσκι πιστεύει ότι το Κίεβο έχει δικαίωμα σε τέτοιους ήρωες και τέτοια ταυτότητα, αυτό είναι ένα πρόβλημα για το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών», είπε. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε τέτοιους “ήρωες”, γιατί δεν είναι ήρωες αλλά διάολοι από την κόλαση. Αυτό δεν είναι ταυτότητα, αλλά ντροπή για τον λαό της Ουκρανίας. Είναι μια εξύμνηση του ναζισμού».
Η Ζαχάροβα επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Μπρόντσκι είναι ζωντανός μόνο επειδή η Σοβιετική Ένωση διαφωνούσε με τη «λογική» που εκείνος τώρα ασπάζεται. Χρειάστηκε ο Σοβιετικός στρατιώτης να «επιστρέψει την ανθρωπότητα στην αληθινή της μορφή», νικώντας τον ναζισμό, κατέληξε. «Όπως αποδείχθηκε, μόνο για λίγο. Λοιπόν, πάμε ξανά», κατέληξε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπ.Εξ.