ΑΘΗΝΑ
05:38
|
03.05.2024
Η νέα κυβέρνηση της δεξιάς και ακροδεξιάς προανήγγειλε ότι θα μειώσει την αναπτυξιακή βοήθεια κατά ένα δισ. δολάρια και θα ανακατευθύνει μέρος της στην Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αφρικανικές χώρες που υποστηρίζουν τη Ρωσία στη σύγκρουση της Ουκρανίας θα χάσουν την αναπτυξιακή βοήθεια από τη Φινλανδία, δήλωσε τη Δευτέρα ο προερχόμενος από το ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών νέος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Ανάπτυξης της χώρας, Βίλε Ταβίο.

Η νέα φινλανδική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πέτρι Όρπο επιδιώκει να μειώσει την αναπτυξιακή βοήθεια κατά περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και να την ανακατευθύνει. Ο Ταβίο είπε στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό YLE ότι «η Ουκρανία θα γίνει μια νέα χώρα αποδέκτης».

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στους Times, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «πρωταρχικό καθήκον της χώρας του είναι να στηρίξει την Ουκρανία», υποστηρίζοντας ότι είναι «ηθικά λάθος» οι χώρες που δεν παίρνουν θέση κατά της Ρωσίας να συνεχίσουν να λαμβάνουν αναπτυξιακή βοήθεια από τη Φινλανδία.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εσωτερική τους ανάπτυξη αντί να εγκρίνουν τον πόλεμο της Ρωσίας. Παρακολουθώ τις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια από τη Φινλανδία, αλλά επιλέγουν να μην σέβονται την τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες και την κρατική κυριαρχία της Ουκρανίας», είπε ο Ταβίο.

Αν και ο υπουργός δεν κατονόμασε καμία χώρα, οι κύριοι εταίροι της Φινλανδίας στην Αφρική είναι η Αιθιοπία, η Κένυα, η Τανζανία, η Σομαλία και η Μοζαμβίκη, έχοντας λάβει βοήθεια από το Ελσίνκι για δεκαετίες.

Η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας, η οποία προέκυψε από συμφωνία μεταξύ τριών δεξιών κομμάτων με το ακροδεξιό «Αληθινοί Φινλανδοί« (True Finns) έχει προαναγγείλει αυστηρότερους κανονισμούς μετανάστευσης και ότι θα καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για τους ξένους υπηκόους να αποκτήσουν άδεια διαμονής ή υπηκοότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα