ΑΘΗΝΑ
00:50
|
03.05.2024
Η πίτα δορυφορικού Ίντερνετ στην Ινδία απασχολεί τον Ίλον Μασκ και τον Ινδό Κροίσο, Μουκές Αμπάνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το σχέδιο του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ να εξασφαλίσει ένα καλό μερίδιο από την ινδική αγορά τηλεπικοινωνιών προσφέροντας στην Ινδία τις υπηρεσίες δορυφορικού Ίντερνετ, μέσω της εταιρίας του,  Starlink, συναντά αντιστάσεις. Όχι από την ινδική κυβέρνηση αλλά από έναν άλλο δισεκατομμυριούχο: Τον Ινδό Κροίσο ιδιοκτήτη της τεράστιας ινδικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, Reliance Jio, που είναι και η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ινδία. Τον 66χρονο Μουκές Αμπάνι που δεν πήρε με καλό μάτι τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη στις ΗΠΑ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο ανταγωνιστής του, Ίλον Μασκ.

Mukesh Ambani: the relentless rise of Asia's richest man | Financial Times
Ο Μουκές Αμπανι είναι ο πλουσιότερος δισεκατομμυριούχος της Ασίας και ιδιοκτήτης του κολοσσού, Reliance Jio.

Τότε, ο Μασκ είχε δηλώσει πως η εταιρία  Starlink  θα μπορούσε «να βοηθήσει απίστευτα την Ινδία στην τηλεπικοινωνιακή κάλυψη και των πιο απομακρυσμένων, ορεινών χωριών». Ο ίδιος απέφυγε κάθε νύξη στην ανταγωνίστρια ινδική εταιρία Reliance Jio καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το θέμα της κάλυψης απομακρυσμένων περιοχών της Ινδίας με υπηρεσίες Ίντερνετ να μην μπει σε δημοπρασία αλλά να γίνει απευθείας ανάθεση στη δική του εταιρία, Starlink. Το επιχείρημα που ο ίδιος πρόβαλε είναι πως η Ινδία δεν χρειάζεται να βγάλει σε δημοπράτηση τις άδειες αλλά να τις αναθέσει «όπως είναι η παγκόσμια τάση» επειδή πρόκειται «για φυσικό αγαθό που θα πρέπει να μοιραστούν οι εταιρίες». Σε περίπτωση δημοπράτησης του έργου «θα αυξηθούν τα κόστη και θα μπουν γεωγραφικά εμπόδια» πρόσθεσε ο Ίλον Μασκ.

Αντίθετη γνώμη έχει η  Reliance του Μουκές Αμπάνι που ζήτησε δημόσια δημοπράτηση κάνοντας κήρυγμα υπέρ του «υγιούς ανταγωνισμού».

Η εταιρία του Αμπάνι έχει ήδη πάνω από 439 εκατομμύρια πελάτες σε τηλεπικοινωνίες και άλλους 8 εκατομμύρια πελάτες σε παροχή υπηρεσιών ευρυζωνικού Ίντερνετ

που αφορούν το 25% της ινδικής αγοράς. Όπως υποστηρίζει, το άνοιγμα της ινδικής αγοράς τηλεπικοινωνιών «σε ξένους παίχτες» όχι μόνο θα επιτρέψει τη διαρροή κερδών από την ινδική οικονομία αλλά και θα πλήξει ινδικές εταιρίες.

Σύμφωνα με εκτίμηση της εταιρίας Deloitte η ινδική αγορά ευρυζωνικού δορυφορικού ίντερνετ θα αναπτυχθεί κατά 36% το χρόνο με τζίρο ως το 2030 τα 1,8 δις δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα