ΑΘΗΝΑ
05:37
|
01.12.2023
Η Ε.Ε. καλεί τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας για επείγουσες συνομιλίες εν μέσω φόβων για επιστροφή στην ανοιχτή σύγκρουση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ξένοι στην ίδια πόλη, αναμένεται να είναι σήμερα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Άλμπιν Κούρτι, καθώς και οι δύο μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Ζοζέπ Μπορέλ, δεν πρόκειται όμως όπως όλα δείχνουν να συναντηθούν μεταξύ τους.

Η πρόσκληση από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., έγινε στο φόντο της έξαρσης της κρίσης στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας που προκλήθηκε μετά την σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από την σερβική αστυνομία.

Είχε προηγηθεί η έκρυθμη κατάσταση, τον περασμένο μήνα, όταν η αστυνομία κατέλαβε κτίρια τοπικής αυτοδιοίκησης στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, προκειμένου να εγκατασταθούν οι αλβανόφωνοι δήμαρχοι που εξελέγησαν στις τοπικές εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν συντριπτικά.

«Χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση και νέες εκλογές στο βορρά με τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή και την Ε.Ε.», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter πριν από τις συνομιλίες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλες, αλλά δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου. «Θα μεταβώ στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθώ ότι υπονομεύω την διαδικασία. Θα ακούσω τον Μπορέλ αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να συναντηθώ με τον Κούρτι» δήλωσε μιλώντας στην σερβική κρατική τηλεόραση.

Τόνισε, δε, ότι δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις έως ότου απελευθερωθούν οι Σέρβοι που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επεισοδίων.

Ο Αλμπιν Κούρτι, από την πλευρά του, ανακοίνωσε χθες ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλες και θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν εντός του εδάφους του Κοσόβου και δεν πέρασαν ποτέ τα σύνορα με τη Σερβία, όπως υποστηρίζει το Βελιγράδι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράσινο φως από τον Μπλίνκεν για την συνέχιση του πολέμου στη Γάζα

Γάζα: Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων-Νέα παράταση της ανακωχής

Δύο δρόμοι μπροστά στην Ευρώπη

Ισραήλ: Ανάκληση της πρέσβειρας από την Ισπανία μετά τις δηλώσεις Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα