ΑΘΗΝΑ
22:39
|
03.05.2024
Τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 68 συνελήφθησαν στις 20 Ιουνίου στο Χουχούι κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων εναντίον του νέου Συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην επαρχία Χουχούι της Αργεντινής

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Νότια Αμερική, Γιαν Τζαράμπ, κάλεσε σε μια δήλωση για άμεση έρευνα από τις επαρχιακές και εθνικές αρχές για «όλες τις ενδείξεις παραβιάσεων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης στο Χουχούι».

Ο Τζαράμπ προέτρεψε σε «έναν εποικοδομητικό και διαπολιτισμικό διάλογο που εγγυάται την αποτελεσματική συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών και όλων των ενδιαφερομένων, για να ξεπεραστεί η κρίση μέσω δημοκρατικών και θεσμικών διαύλων».

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Σύνταγμα του Χουχούι που εγκρίθηκε και εφαρμόστηκε στις 20 Ιουνίου κατόπιν εντολής του κυβερνήτη της επαρχίας, Χεράρντο Μοράλες, «παρουσιάζει ασυνέπειες με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανοίγοντας χώρο για πισωγυρίσματα όσον αφορά την ειρηνική συνέλευση».

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ακατάλληλη χρήση βίας από αστυνομικούς στο πλαίσιο διαδηλώσεων. Ανέφερε τις συλλήψεις διαδηλωτών, ιθαγενών ηγετών, του επαρχιακού νομοθέτη και δημοσιογράφων, καθώς και εμπόδια στο έργο των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τουλάχιστον 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν και άλλοι 68 συνελήφθησαν στις 20 Ιουνίου στο Χουχούι κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα κοντά στο νομοθετικό σώμα, όπου εγκρίθηκε η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση.

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής καταδικάζει την καταστολή στο Χουχούι

Την τρέχουσα κατάσταση στη βορειοδυτική επαρχία της Αργεντινής αποκήρυξε ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Φερντάντεζ σε επίσημη δήλωση από την Casa Rosada. Παρότρυνε την κυβέρνηση του Χουχούι να καλέσει «τις αυτόχθονες κοινότητες και όλους τους κοινωνικούς παράγοντες να βρουν τρόπους διαλόγου για να ξεπεραστεί η σύγκρουση που έχει προκληθεί από αντιδημοκρατικές ενέργειες».

«Οι πράξεις καταστολής και κρατικής βίας που σημειώθηκαν στο Χουχούι είναι απαράδεκτες για τη δημοκρατική μας ζωή. Η σύγκρουση που προκάλεσε η κυβέρνηση του Χουχούι έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, κάτι που συνέβη στη δική μας χώρα έχει προκαλέσει τον συναγερμό και την καταδίκη των διεθνών οργανισμών», δήλωσε ο Φερνάντεζ.

Ο πρόεδρος προέτρεψε «τον Κυβερνήτη Χεράρντο Μοράλες να συμμορφωθεί με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν του το ζητά μόνο ο πρόεδρος, είναι ο λαός μας και ο κόσμος που απαιτούν τον τερματισμό της κρατικής βίας στο Χουχούι».

Ο Φερνάντες είπε ότι θα δώσει εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να ζητήσει την αντισυνταγματικότητα των άρθρων «που παραβιάζουν το Εθνικό Σύνταγμα και τους διεθνείς συμβάσεις».

Εάν η βία δεν σταματήσει, η εθνική κυβέρνηση θα κινήσει νομοθετικές και δικαστικές ενέργειες για να εγγυηθεί τη συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία, είπε ο Αργεντινός ηγέτης.

Να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του δεξιού κυβερνήτη Μοράλες διευκολύνουν την έξωση ανθρώπων από τη γη τους, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις ιθαγενείς κοινότητες που κατοικούν σε περιοχές εξόρυξης λιθίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα