ΑΘΗΝΑ
17:47
|
02.05.2024
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ξεκίνησε τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης, με σκοπό να εδραιωθεί ο αποπληθωρισμός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο από 8,5% που ήταν μέχρι τώρα στο 15%, μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής υπό τη νέα διοίκηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση, «η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (η Επιτροπή) αποφάσισε να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής, το επιτόκιο δημοπρασίας από 8,5% σε 15%.

Η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία νομισματικής σύσφιξης προκειμένου να εδραιωθεί το συντομότερο δυνατό ο αποπληθωρισμός, να σταθεροποιηθούν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να περιοριστεί η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών.

Ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται στην παγκόσμια οικονομία, εξακολουθεί να κυμαίνεται πολύ πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση του πληθωρισμού.

Στην Τουρκία, οι πρόσφατοι δείκτες υποδεικνύουν αύξηση της υποκείμενης τάσης του πληθωρισμού. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή πορεία της εγχώριας ζήτησης, στις πιέσεις κόστους και στην ακαμψία του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, η Επιτροπή αναμένει ότι η επιδείνωση της συμπεριφοράς των τιμών θα έχει πρόσθετο αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό.

Η Επιτροπή θα καθορίσει το επιτόκιο πολιτικής κατά τρόπο που να δημιουργεί τις νομισματικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες που θα διασφαλίζουν ότι η υποκείμενη τάση του πληθωρισμού θα μειωθεί και θα φθάσει μεσοπρόθεσμα στο στόχο του 5%. Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί σταδιακά όταν και στο βαθμό που είναι απαραίτητο, μέχρις ότου βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές του πληθωρισμού. Οι δείκτες πληθωρισμού και οι τάσεις του πληθωρισμού θα παρακολουθούνται στενά και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί αποφασιστικά όλα τα διαθέσιμα εργαλεία σύμφωνα με τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών.

Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής θα αυξηθεί με την έναρξη της διαδικασίας νομισματικής σύσφιξης. Επιπλέον, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών, η CBRT θα συνεχίσει να στηρίζει στρατηγικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η Επιτροπή θα απλοποιήσει το υφιστάμενο μικρο-και μακροπροληπτικό πλαίσιο με τρόπο που να ενισχύει τη λειτουργικότητα των μηχανισμών της αγοράς και να ενισχύει τη μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η διαδικασία απλούστευσης θα είναι σταδιακή με βάση αναλύσεις επιπτώσεων.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει τις αποφάσεις της σε ένα προβλέψιμο, βασιζόμενο στα δεδομένα και διαφανές πλαίσιο». Μετά από εβδομάδες συζητήσεων η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο του 2021 και από το 8,5% στο 15%. Αν και οικονομολόγοι συμφωνούσαν ότι η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής, οι προβλέψεις για το ποσοστό αύξησης ποικίλλαν. Οι προβλέψεις για το επιτόκιο καταγράφηκαν μεταξύ 12% και 30% στην έρευνα της AA Finans για το MPC και μεταξύ 12,5% και 30% στην έρευνα του Reuters.

Η διάμεση πρόβλεψη ήταν 19,25% στην έρευνα του AA και 20% στην έρευνα του Reuters. Στα στοιχεία της έρευνας «Market Expectations Survey» της Κεντρικής Τράπεζας, η προσδοκία προσδιορίστηκε στο 17,5%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαινόμενος Ερντογάν για την δυτική υποκρισία στο θέμα της Παλαιστίνης

«Τουλάχιστον 51» οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα