ΑΘΗΝΑ
17:52
|
05.05.2024
Η σύνοδος του Νεγκέβ μπορεί να γίνει στην αρχή της σχολικής χρονιάς στο Μαρόκο «σε ένα «πιο ευνοϊκό περιβάλλον».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύνοδο Ισραήλ και αραβικών χωρών που έχουν υπογράψει τις λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ» για εξομάλυνση σχέσεων αποφάσισε να αναβάλλει ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΙΣτ’.

Πληροφορίες από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την εξέλιξη επισημαίνοντας πως η δεύτερη σύνοδος του Νεγκέβ που σχεδιαζόταν για τα μέσα Ιούλη θα αναβληθεί για δεύτερη φορά από την περασμένη άνοιξη. Λίγες ώρες μετά ακολούθησαν οι δηλώσεις του Μαροκινού υπουργού Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα, που δεν άφησε καμία πιθανότητα να γίνει η σύνοδος του Νεγκέβ τον ερχόμενο μήνα στη χώρα του.

Εξέφρασε τη λύπη του για «οτιδήποτε είναι προκλητικό και μονομερές» (…), για οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από τους ακραίους και από τις δύο πλευρές και ιδιαίτερα από την ισραηλινή πλευρά, καταδικάζοντας «την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά της πόλης Τζενίν». Και συνέχισε:

«Το Μαρόκο απορρίπτει επίσης την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη, που θέτει σε κίνδυνο τις πιθανότητες ειρήνης στην περιοχή».

Από την περσινή σύνοδο του Νεγκέβ

Άφησε παρόλα αυτά ανοικτό το ενδεχόμενο  η σύνοδος της ερήμου Νεγκέβ» να διεξαχθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς στο Μαρόκο «σε ένα «πιο ευνοϊκό περιβάλλον».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Ραμπάτ, ενώ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, που ήταν ο αρχιτέκτονας της συνόδου όταν ήταν στην εξουσία πέρυσι, παρατήρησε ότι η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση οδεύει «από αποτυχία σε αποτυχία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γάζα: Η Χαμάς κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα