ΑΘΗΝΑ
15:14
|
03.05.2024
Βρετανοί αξιωματούχοι είπαν στην Telegraph ότι ο Λευκός Οίκος γύρισε την πλάτη στον Βρετανό υπουργό Άμυνας, υπέρ μιας «Δανής κυρίας».
epa09710951 British Defense Secretary Ben Wallace during his inaugural visit to the Defense Ministry in Berlin, Germany, 26 January 2022. EPA/Christian Marquardt / POOL
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική κυβέρνηση είναι ιδιαιτέρως απογοητευμένη από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα του υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπεν Γουάλας, για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, υποστήριξε σε χθεσινό της δημοσίευμα η Daily Telegraph.

Σύμφωνα με ανώνυμους ανώτερους Βρετανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, το Λονδίνο ένιωσε «άσχημα απογοητευμένο» από την προφανή απόρριψη του Μπάιντεν, υποδηλώνοντας ότι το γεγονός θα μπορούσε να βλάψει την «ειδική σχέση» μεταξύ των δύο κρατών. «Υποτίθεται ότι είμαστε ο στενότερος σύμμαχός τους. Και παίρνουμε αυτό. Είναι αυτό που είναι… αλλά είναι κακό για τις σχέσεις Η.Β. -ΗΠΑ», είπε μια πηγή.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι η Ουάσιγκτον πήρε μια «κακή στροφή» σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ευνοώντας μια «Δανή κυρία», αναφερόμενος προφανώς στην πρωθυπουργό της Δανίας, Μέττε Φρεντέρικσεν, η οποία φημολογείται ότι έχει καλές πιθανότητες να γίνει η επόμενη Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Άλλα δημοσιεύματα, πάντως, θέλουν τον Λευκό Οίκο να προκρίνει αυτή τη στιγμή μια νέα θητεία του νυν Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, ο Μπάιντεν αρχικά ήθελε η Φρεντέρικσεν να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, ωστόσο η ζέση του για την υποψηφιότητά της υποχώρησε μετά από μία μεταξύ τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξή του στο The Economist την Τετάρτη, ο Γουάλας, ο οποίος είχε προηγουμένως μιλήσει εκτενώς για το όραμά του για το μέλλον του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που γίνει ο επόμενος επικεφαλής του, ξεκαθάρισε ότι εγκαταλείπει τη φιλοδοξία να αναλάβει τη θέση, καθώς ο επόμενος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ «θα πρέπει να ικανοποιήσει τόσο τον Μπάιντεν, όσο και τον Μακρόν».

Ο Γουάλας, ιδιαίτερα δραστήριος σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, λέγεται ότι ήταν μια δημοφιλής επιλογή μεταξύ πολλών μελών του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην υποψηφιότητά του αντατάχθηκαν αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι φέρονται να προτιμούν ο επόμενος Γ.Γ. της συμμαχίας να προέρχεται από κάποιο κράτος της Ε.Ε. Μια πηγή της Telegraph κατηγόρησε τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι «σκάρωναν» τρόπους για να εμποδίσουν την υποψηφιότητα του Γουάλας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ουάσιγκτον φέρεται να έπεισε αρκετούς από τους Ευρωπαίους συμμάχους της να αναβάλουν την απόφαση αντικατάστασης, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στη θέση για εννέα χρόνια, να συμφωνήσει να παραμείνει για άλλους 12 μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα