ΑΘΗΝΑ
10:03
|
02.05.2024
ΕΠΟΝίτισσα και αγωνίστρια της εθνικής αντίστασης, μια από τις ελάχιστες Ελληνίδες μη Εβραίες, που επέζησαν από το κολαστήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 97 ετών, έφυγε από τη ζωή η Βάσω Σταματίου, η τελευταία επιζήσασα από το κολαστήριο του Άουσβιτς, μια ηρωίδα της Αντίστασης ενάντια στους ναζί κατακτητές και του αγώνα του ελληνικού λαού – όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία του Νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στις 28 Μάρτη 1944, όντας δεκαεννιά χρονών ΕΠΟΝΙτισσα και φοιτήτρια Νομικής, συνελήφθη από τους Γερμανούς, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, και την 1η Απρίλη 1944 μεταφέρθηκε από τις φυλακές Παύλου Μελά στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας.

Στις 28 Ιούνη 1944 μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και στις 30 Σεπτέμβρη 1944 στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από κει, στις 27 Οκτώβρη 1944 στο Μπούχενβαλντ και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη στις 14 Σεπτέμβρη 1945 με τον αριθμό 82224 πάντα στο χέρι της να θυμίζει τις τραγικές συνθήκες από τις οποίες επέζησε και τις οποίες κατάγραψε στο βιβλίο της Warum? Μια Ελληνίδα Στο Άουσβιτς.

Είναι από τις ελάχιστες Ελληνίδες που χωρίς να είναι Εβραίες έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν.

Μετά από την Απελευθέρωση, έφυγε στο Μιλάνο της Ιταλίας και σπούδασε ενδυματολογία θεάτρου και κοστούμι μόδας. Γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε τη διεύθυνση του βεστιαρίου της Λυρικής Σκηνής. Επίσης, πήρε δίπλωμα σκηνογραφίας από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 12.30 το μεσημέρι, στον ναό της Αγίας Αικατερίνης στη Στυλίδα. Το ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα