ΑΘΗΝΑ
00:46
|
19.05.2024
Οι κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε ψηφίζουν σε γενικές εκλογές μετά από μια τεταμένη εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε ψηφίζουν σε γενικές εκλογές μετά από μια τεταμένη εκστρατεία που αμαυρώθηκε από βία, μεταδίδει το BBC.

Την Τετάρτη, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι ένας από τους υποστηρικτές του πυροβολήθηκε από την αστυνομία, κάτι που η αστυνομία διέψευσε.

Υποστηρικτές και των δύο κύριων κομμάτων έχουν κατηγορηθεί για επίθεση εναντίον αντιπάλων.

Αυτές οι εκλογές διεξάγονται με φόντο την ταραγμένη οικονομία, το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς και τις ανησυχίες για την εθνική ενότητα.

Οι ψηφοφόροι επιλέγουν πρόεδρο, βουλευτές και δημοτικούς συμβούλους στις πέμπτες εκλογές στη δυτικοαφρικανική χώρα από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2002.

Η 11χρονη σύγκρουση στοίχισε περίπου 50.000 ζωές, αλλά από τότε η χώρα έχει μια παράδοση σε μεγάλο βαθμό ειρηνικών, ελεύθερων και αξιόπιστων εκλογών, σύμφωνα με την Μαρσέλα Σάμπα Σέσαϊ, πρόεδρο της ΜΚΟ National Elections Watch.

Με ισχυρή πίστη στα κόμματα μεταξύ των 3,3 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, οι εκστρατείες επικεντρώθηκαν στη στήριξη των βάσεων των κομμάτων τους αντί στη διατύπωση και τη συζήτηση ζητημάτων πολιτικής.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι;

Ο πρόεδρος Τζούλιους Μάντα Μπίο, 59 ετών, του Λαϊκού Κόμματος της Σιέρα Λεόνε (SLPP) είναι υποψήφιος για δεύτερη πενταετή θητεία. Ο κύριος αντίπαλος του μεταξύ των 12 αμφισβητιών είναι ο Δρ Σαμούρα Καμάρα, 72 ετών, από το All People’s Congress (APC).

Αυτή είναι μια επανάληψη της αναμέτρησης του 2018, όπου ο κ. Μπίο κέρδισε οριακά μετά από δεύτερο γύρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα