ΑΘΗΝΑ
23:02
|
18.05.2024
Η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση να στείλει αεροπλάνο για να παρακολουθεί ένα το σκάφος μεταναστών που αργότερα βυθίστηκε στην Πύλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση να στείλει αεροπλάνο για να παρακολουθεί ένα σκάφος μεταναστών που αργότερα βυθίστηκε με τεράστιες απώλειες ζωών, λένε αξιωματούχοι των συνόρων της Ε.Ε., αναφέρει το BBC

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους στο περιστατικό την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο ΟΗΕ λέει ότι άλλοι 500 ενδέχεται να πνίγηκαν.

Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει κριτική επειδή δεν έκανε περισσότερα για να ανταποκριθεί στην καταστροφή.

Το BBC διαπίστωσε επίσης ότι το σκάφος των μεταναστών δεν κινήθηκε σχεδόν καθόλου τις ώρες πριν ανατραπεί, αντικρούοντας τον ελληνικό ισχυρισμό ότι βρισκόταν σε μια ασφαλή, σταθερή πορεία.

Δεν αναποκρίθηκαν στην προσφορά, λέει η Frontex

Το υπερπλήρες αλιευτικό είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη και εντοπίστηκε για πρώτη φορά νωρίς το πρωί της 13ης Ιουνίου σε διεθνή ύδατα να κινείται προς την Ελλάδα.

Εντοπίστηκε από ένα αεροπλάνο που εκμεταλλευόταν η Frontex, η συνοριακή υπηρεσία της Ε.Ε., το οποίο στη συνέχεια χρειάστηκε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα.

Η Frontex ισχυρίζεται ότι προσφέρθηκε να στείλει το αεροπλάνο πίσω στο αλιευτικό σκάφος για να παρακολουθήσει την κατάσταση, αλλά η ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε ποτέ.

Οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει τους ισχυρισμούς ότι δεν ενήργησαν αρκετά γρήγορα για την εκτυλισσόμενη τραγωδία, επιμένοντας ότι όσοι επέβαιναν στο πλοίο είπαν στους λιμενικούς ότι ήθελαν να μείνουν μόνοι τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

Ωστόσο, η ανάλυση του BBC για την κίνηση άλλων πλοίων την ημέρα της καταστροφής υποδηλώνει έντονα ότι το σκάφος δεν κινούνταν σχεδόν καθόλου για τουλάχιστον επτά ώρες πριν ανατραπεί – σε αντίθεση με την επίσημη αφήγηση.

Η ελληνική ακτοφυλακή δεν σχολίασε αυτόν τον τελευταίο ισχυρισμό ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά περαιτέρω αεροπορικής βοήθειας από τη Frontex.

Αξιωματούχοι είπαν ότι το σκάφος κατέρρευσε περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της παραλιακής πόλης της Πύλου μετά τις 02:04 τοπική ώρα στις 14 Ιουνίου.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι διασώθηκαν, αλλά οι επιζώντες υπολόγισαν ότι στη βάρκα μπορεί να επέβαιναν έως και 750 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 παιδιών στο αμπάρι.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Ράνα Σαναουλάχ, είπε ότι τουλάχιστον 350 Πακιστανοί επέβαιναν στο πλοίο, προσθέτοντας ότι «ίσως δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλος απολογισμός σε κανένα περιστατικό στο παρελθόν, ακόμη και σε τρομοκρατικά επεισόδια».

Υπάρχουν φόβοι ότι Αιγύπτιοι και Σύροι είναι επίσης μεταξύ των νεκρών.

Τη Δευτέρα, εννέα Αιγύπτιοι εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστηρίου στην ελληνική πόλη της Καλαμάτας για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, έκθεση ζωών σε κίνδυνο, πρόκληση ναυαγίου και εμπορία ανθρώπων.

Όλοι δήλωσαν αθώοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα