ΑΘΗΝΑ
00:17
|
05.05.2024
Το Μαρόκο θα καθυστερήσει τη σύνοδο κορυφής που φιλοξενεί μεταξύ των κρατών που έχουν υπογράψει ειρηνευτικά σύμφωνα με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Μαρόκο θα καθυστερήσει τη σύνοδο κορυφής που φιλοξενεί μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών που έχουν υπογράψει ειρηνευτικά σύμφωνα με τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του, εν μέσω αυξανόμενων συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη, αναφέρει το Reuters.

Η απόφαση να αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για μετά το καλοκαίρι έρχεται αφότου το Ισραήλ αποφάσισε να επεκτείνει την οικοδόμηση οικισμών στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μετά από ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Ο Μαροκινός υπουργός Εξωτερικών, Νάσερ Μπουρίτα, είπε ότι η απόφαση ήταν εν μέρει πέρα από τον προγραμματισμό, αλλά και λόγω των «προκλητικών και μονομερών ενεργειών» που «υπονομεύουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή».

Καταδίκασε την επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, και απέρριψε την απόφαση του Ισραήλ να επεκτείνει τους οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη όπου οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Το Ισραήλ είπε ότι η επιχείρησή του στη Τζενίν είχε σκοπό να συλλάβει δύο Παλαιστίνιους που είναι ύποπτοι για επιθέσεις. Ανακοίνωσε την απόφαση να χτιστούν 1.000 νέα σπίτια στον οικισμό Eli στη Δυτική Όχθη ως απάντηση σε μια επίθεση με όπλα Παλαιστινίων εκεί κοντά.

Το Μαρόκο είναι ένα από τα τέσσερα αραβικά κράτη, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Σουδάν, που πλησίασαν το Ισραήλ το 2020 ως μέρος μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας που καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.

Το Ραμπάτ ενίσχυσε τους δεσμούς με το Ισραήλ και συμφώνησε να προχωρήσει προς πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με αντάλλαγμα την αναγνώριση της κυριαρχίας του από τις ΗΠΑ στο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας, το οποίο διεκδικεί ένα κίνημα ανεξαρτησίας που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Το Μαρόκο έχει δηλώσει ότι θέλει να δει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ ως μέρος μιας λύσης δύο κρατών για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής ακολουθεί μια σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ μεταξύ του Ισραήλ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου, των ΗΑΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου, οι οποίες συμφώνησαν για ειρήνη με το Ισραήλ το 1979.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι το Μαρόκο θα φιλοξενήσει το φόρουμ τον Μάρτιο, με τον υπουργό Εξωτερικών, Έλι Κοέν, να λέει ότι άλλες χώρες που δεν έχουν δεσμούς με το Ισραήλ ενδέχεται επίσης να συμμετάσχουν. Ένας βοηθός του Κοέν κατηγόρησε την καθυστέρηση στη δυσκολία συντονισμού του προγράμματος.

Το Μαρόκο, όπως και άλλες αραβικές χώρες που δημιούργησαν δεσμούς με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, έχει γίνει ένας σημαντικός αμυντικός πελάτης του Ισραήλ.

Ο Γιαΐρ Κουλάς, αξιωματούχος των εξαγωγών στο υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, δήλωσε στο ραδιόφωνο Kan την Πέμπτη ότι οι αμυντικές συμφωνίες δεν επηρεάστηκαν από τις εντάσεις σχετικά με τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης έναντι των Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα