ΑΘΗΝΑ
04:34
|
04.05.2024
Το Πακιστάν επέκρινε την Παρασκευή τις ΗΠΑ και την Ινδία αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πακιστάν επέκρινε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνάντησε τον Πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στον Λευκό Οίκο και οι δύο ηγέτες κάλεσαν το Πακιστάν να διασφαλίσει ότι το έδαφός του δεν θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για επιθέσεις μαχητών, αναφέρει το Reuters.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν είπε ότι η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ινδίας ήταν «αδικαιολόγητη, μονόπλευρη και παραπλανητική». Η αναφορά στο Ισλαμαμπάντ σε αυτό ήταν «σε αντίθεση με τους διπλωματικούς κανόνες», ανέφερε.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι εξεπλάγη από την κοινή δήλωση και είπε ότι είχε «στενή αντιτρομοκρατική συνεργασία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ήταν τεταμένες χρόνια. Από την ανεξαρτησία από τη Βρετανία το 1947, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν πολεμήσει τρεις πολέμους, δύο από αυτούς για την περιοχή των Ιμαλαΐων του Κασμίρ, όπου και οι δύο διεκδικούν πλήρως αλλά κυβερνούν εν μέρει.

Η κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ινδίας ανέφερε: «Αυτοί (ο Μπάιντεν και ο Μόντι) καταδίκασαν σθεναρά τη διασυνοριακή τρομοκρατία, τη χρήση τρομοκρατικών πληρεξουσίων και κάλεσαν το Πακιστάν να λάβει άμεσα μέτρα για να διασφαλίσει ότι κανένα έδαφος υπό τον έλεγχό του δεν χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων.»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι η Ινδία χρησιμοποιεί τους ισχυρισμούς για εξτρεμισμό κατά του Ισλαμαμπάντ για να απομακρυνθεί από την κατάσταση στο Κασμίρ και τη μεταχείριση των μειονοτήτων στην Ινδία.

Το Νέο Δελχί κατηγορεί εδώ και χρόνια το Πακιστάν ότι εξαπέλυσε επιθέσεις μαχητών στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του 2008 στη Βομβάη που σκότωσε περισσότερους από 165 ανθρώπους.

Η Ινδία λέει επίσης ότι το Πακιστάν έχει βοηθήσει ισλαμιστές μαχητές που πολεμούν τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας στο τμήμα του Κασμίρ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το Πακιστάν αρνείται την κατηγορία και λέει ότι παρέχει μόνο διπλωματική και ηθική υποστήριξη στους κατοίκους του Κασμίρ που επιδιώκουν την αυτοδιάθεση.

Το ειδικό καθεστώς που δόθηκε στην ινδική πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ ανακλήθηκε το 2019 όταν το Νέο Δελχί το χώρισε σε δύο εδάφη που ελέγχονται ομοσπονδιακά. Το Πακιστάν χαρακτηρίζει τις κινήσεις παράνομες και θέλει να αποσυρθούν.

Ο Μπάιντεν άνοιξε το κόκκινο χαλί για τον Μόντι την Πέμπτη, με τους δύο ηγέτες να διαφημίζουν συμφωνίες που συνήφθησαν οι χώρες τους για την άμυνα και το εμπόριο με στόχο την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επιρροής της Κίνας.

Το Πακιστάν δήλωσε επίσης ότι «ανησυχεί βαθιά» για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά προηγμένων στρατιωτικών τεχνολογιών στην Ινδία, λέγοντας ότι τέτοια βήματα δεν θα αποδειχθούν χρήσιμα για την επίτευξη ειρήνης στη Νότια Ασία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα