ΑΘΗΝΑ
22:26
|
01.05.2024
Το Πεκίνο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο για τρίτη ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο για τρίτη ημέρα, αριθμός ρεκόρ, καθώς η κινεζική πρωτεύουσα πνιγόταν από υπερβολική ζέστη, ενώ οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τον Ιούνιο έπληξαν μια περιοχή στο μέγεθος της Καλιφόρνια στη βόρεια Κίνα, σύμφωνα με το Reuters.

Στις 1:51 μ.μ. (0551 GMT), η θερμοκρασία που μετρήθηκε από τον μετεωρολογικό σταθμό αναφοράς του Πεκίνου στα νότια προάστια του ανέβηκε για λίγο πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι το Σάββατο, η πόλη των σχεδόν 22 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχε καταγραφεί ποτέ τρεις συνεχόμενες ημέρες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου από τότε που ίδρυσε το νότιο παρατηρητήριο το 1951.

Εκτός από το Πεκίνο, τμήματα της κοντινής Χεμπέι, Χενάν, Σαντόνγκ, Εσωτερικής Μογγολίας και Τιαντζίν είτε αύξησαν είτε διατήρησαν σε εγρήγορση το ζεστό καιρό στο «κόκκινο», το υψηλότερο στο σύστημα προειδοποίησης τεσσάρων επιπέδων της Κίνας.

Μια κόκκινη ειδοποίηση σημαίνει ότι η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 40 C μέσα σε 24 ώρες.

Από τη 1:13 μ.μ., μια περιοχή 450.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είχε καταγράψει θερμοκρασίες άνω των 37 C, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο καύσωνας του περασμένου έτους δίνει κάποια αίσθηση των κινδύνων για την προσφορά τροφίμων της Κίνας και τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές», έγραψε η Capital Economics σε σημείωμα την Παρασκευή.

«Μια νέα ξηρασία θα έβλαπτε τις αποδόσεις των καλλιεργειών ενώ τα ζώα είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες».

Το Σάββατο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους που ξεπερνούν τους 70 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Σαντόνγκ – της πολυπληθέστερης επαρχίας της Κίνας μετά το Γκουανγκντόνγκ, και βασικό παραγωγό σιτηρών.

Οι καύσωνες, για δεύτερη φορά σε περίπου 10 ημέρες, προκλήθηκαν από θερμές αέριες μάζες που σχετίζονται με κορυφογραμμές υψηλής πίεσης στην ατμόσφαιρα. Το φαινόμενο ενισχύθηκε από την λεπτή νεφοκάλυψη και τις μεγάλες ώρες της ημέρας γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με Κινέζους μετεωρολόγους.

Στο Πεκίνο μεταξύ 1990 και 2020, ο μέσος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες 35 C ή περισσότερες ήταν 10,6, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα Beijing Daily, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία.

Ο Ιούνιος δεν έχει τελειώσει ακόμα και αυτός ο αριθμός έχει ήδη ξεπεραστεί, ανέφερε η εφημερίδα, αφού οι θερμοκρασίες στο Πεκίνο ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου για 11η μέρα φέτος το Σάββατο.

Την Παρασκευή, το Πεκίνο ψήθηκε σε θερμοκρασίες που έφτασαν τους 40,3 βαθμούς Κελσίου, μετά τους 41,1 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη, τη δεύτερη πιο καυτή ημέρα που καταγράφηκε από την κινεζική πρωτεύουσα στη σύγχρονη εποχή.

Το υψηλό όλων των εποχών του Πεκίνου των 41,9 C καταγράφηκε στις 24 Ιουλίου 1999.

Τα κύματα καύσωνα στη βόρεια Κίνα αναμένεται να υποχωρήσουν μέχρι τη Δευτέρα, προτού να ενισχυθούν ξανά αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμαρτυρία vegans στο Σύνταγμα: «Η σφαγή δεν είναι αγάπη»

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και βοριάδες στο Αιγαίο

Δεκάδες ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις ΗΠΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στο Νέο Ερινεό Αχαΐας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα