ΑΘΗΝΑ
19:22
|
02.03.2024
Τα αποτελέσματα δείχνουν μια νέα Βουλή με Σπαρτιάτες, Νίκη και Κωνσταντοπούλου να αφήνουν πίσω τους τον Βαρουφάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με καταμετρημένο το 97,71% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

ΝΔ: 40,56% και 158 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% και 47 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 11,86% και 32 έδρες

ΚΚΕ: 7,67% και 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,68% και 13 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες

Νίκη: 3,70% και 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες

Λοιπά: 6,07%

Εκτός βουλής το ΜέΡΑ25

«Αποτύχαμε να μετατρέψουμε τη δεκαετή αντίσταση σε προοδευτικό μέτωπο και να αποτρέψουμε τη μετατροπή της οργής σε Ακροδεξιό ρεύμα», ήταν η πρώτη αντίδραση του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη.

Τελικό Exit Poll

Νίκη της ΝΔ με ισχυρή αυτοδυναμία δείχνει το τελικό exit poll των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας που μεταδόθηκε στις 8 μ.μ. (στο 100% των exit poll). Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 39-42%

ΣΥΡΙΖΑ 16,3-19,3%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,2-13,2%

ΚΚΕ 6,5-8,5%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,6-5,6%

NIKH 2,7-4,7

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 2,1-4,1%

ΜέΡΑ25 1,4-3,4%

ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ 3,6-5,6%

Στελέχη της ΝΔ μετά την ανακοίνωση των exit polls δήλωσαν τα εξής: «Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Φαίνεται ότι η ΝΔ εξασφαλίζει ασφαλή αυτοδυναμία. Αυτό μάς κάνει να νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι επόμενες μέρες δεν είναι ημέρες πανηγυρισμών αλλά ημέρες δουλειάς. Δεν υπάρχει ούτε πίστωση χρόνου, ούτε μέρες για χάσιμο».

«Αν επιβεβαιωθεί το exit poll, τότε το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας», ήταν η πρώτη αντίδραση από πηγές της Κουμουνδούρου, που σημειώνει ότι το θετικό είναι ότι το κόμμα «κράτησε τις δυνάμεις του μέσα σε ένα διαμορφωμένο ήδη από τον Μάιο κλίμα». Όπως επισημαίνουν, το κόμμα στάθηκε όρθιο από συνθήκες προεξοφλημένου αποτελέσματος, με τους πολίτες να δίνουν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για να αποτελέσει τον βασικό κορμό της αντιπολίτευσης.

Επισημαίνουν ταυτόχρονα τη γενική συντηρητική, ακροδεξιά μετατόπιση της σημερινής κοινωνίας, ρίχνοντας ευθύνες στη ΝΔ για αυτή την εξέλιξη. «Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή», σχολίασαν ηγετικά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη όταν ανακοινώθηκε το exit poll.

«Αν το αποτέλεσμα του exit poll αποτυπωθεί και στο επίσημο αποτέλεσμα της κάλπης, επιβεβαιώνει ότι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόσο στις εκλογές του Μαΐου όσο και σήμερα δεν ήταν καθόλου συγκυριακή επιλογή», σχολίασαν ηγετικά στελέχη στη Χαριλάου Τρικούπη όταν ανακοινώθηκε το exit poll.

«Η ψήφος αυτή δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει κι επανακτά δεσμούς εμπιστοσύνης με τους προοδευτικούς πολίτες», προσέθεσαν τα ίδια στελέχη. Τόνισαν ότι «επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση». Επιπλέον σημείωσαν το γεγονός πως «με τη αυξημένη παρουσία τόσων ακροδεξιών σχημάτων ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ, ως δημοκρατικού αναχώματος, είναι ακόμη μεγαλύτερος». Υπενθύμισαν ακόμη πώς ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία και δεν έκανε μικροπολιτική. «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για “παραστρατημένους” της Χ.Α . «Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», υπογράμμισαν.

Θετικό κλίμα επικρατεί στον Περισσό ενώ σημειώνουν με αφορμή και την ανακοίνωση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών ότι προφανώς αναμένουν και τα τελικά αποτελέσματα. Φαίνεται ότι υπάρχει δυναμική ανόδου του ΚΚΕ κι αυτό είναι το θετικό στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης. Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή – ευκαιριακή, δείχνει αγωνιστικούς δεσμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γάζα δέχεται την πρώτη αεροπορική ρίψη αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Σε εξέλιξη η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Να ενημερώσει η κυβέρνηση αν υπάρχουν όροι πώλησης των F-16 στην Τουρκία

Αυτό το χώμα το θέλουν όλο δικό τους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα