ΑΘΗΝΑ
17:56
|
27.04.2024
«Η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει μόνιμα μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία», δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα εγκαταστήσει μόνιμα στη Λιθουανία 4.000 στρατιώτες για να προστατεύσει την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να τοποθετήσει μόνιμα μια ισχυρή ταξιαρχία στη Λιθουανία. Η προϋπόθεση που συζητήσαμε είναι να υπάρχει η υποδομή: στρατώνες, πεδία εκπαίδευσης και αποθήκες», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη λιθουανική πρωτεύουσα Βίλνιους.

«Μιλάμε για μια ταξιαρχία 4.000 στρατιωτών συν εξοπλισμό, και σε περίπτωση μόνιμης ανάπτυξης, τις οικογένειές τους επίσης», πρόσθεσε ο Πιστόριους, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο που συζητήθηκε με τον Λιθουανό υπουργό Άμυνας, Αρβίντας Ανουσάουσκας, περιλαμβάνει αύξηση των δυνάμεων παράλληλα με τη δημιουργία σχετικών υποδομών.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2022 στη Μαδρίτη, ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε να στείλει μια γερμανική ταξιαρχία για δραστηριότητες ενισχυμένης επιτήρησης.

Στόχος αυτής της ταξιαρχίας είναι να συμπληρώσει την υπό γερμανική διοίκηση πολυεθνική ομάδα μάχης Enhanced Forward Presence (EFP), η οποία έχει αναπτυχθεί στη χώρα της Βαλτικής από το 2017.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε συμφωνία για το αν η ταξιαρχία θα αναπτυχθεί εκ περιτροπής ή μόνιμα.

Ο Πιστόριους τόνισε ότι μέχρι το 1990, η Γερμανία βρισκόταν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και βασιζόταν στους συμμάχους της για ασφάλεια, και πως είναι το Βερολίνο που πρέπει τώρα να αναλάβει τις ευθύνες του για την υπεράσπιση της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

«Τελικά, μιλάμε για κοινή ελευθερία», κατέληξε, προσθέτοντας ότι «η ελευθερία δεν είναι δωρεάν».

Η τρέχουσα πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που έχει αναπτυχθεί στην κωμόπολη Ρούκλα της Λιθουανίας έχει προσωπικό περίπου 1.600 ατόμων, με τους μισούς περίπου να είναι Γερμανοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα