ΑΘΗΝΑ
03:18
|
06.05.2024
Ευχαρίστησε διοικητές και στρατιώτες της Wagner Group επειδή επέλεξαν να αποτρέψουν την αιματοχυσία. Το Κοσμοδρόμιο εξασφάλισε όλο το κείμενο του διαγγέλματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο τηλεοπτικό διάγγελμα προς το ρωσικό λαό εκφώνησε μετά τις 22.00 απόψε (ώρα Ελλάδας) ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ξεκίνησε λέγοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Wagner  είναι «πατριώτες της Ρωσίας».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους διοικητές και τους στρατιώτες της μισθοφορικής εταιρίας Wagner Group επειδή επέλεξαν να αποτρέψουν την αιματοχυσία. Διαβεβαίωσε ότι όσα μέλη της Βάγκνερ θέλουν να μεταβούν στη Λευκορωσία θα το πράξουν με ασφάλεια διότι εκείνος θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Ανέφερε επίσης πως οι «μαχητές της Wagner» μπορούν να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους, να πάνε στη Λευκορωσία ή να αρχίσουν να υπηρετούν υπό τις εντολές του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Εξήγησε πως όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για εξουδετέρωση της απειλής (από την απόπειρα στάσης της Wagner) ελήφθησαν από την αρχή. Πρόσθεσε πως η ανταρσία έτσι και αλλιώς θα καταστελλόταν τονίζοντας πως οι διοργανωτές αυτής της απόπειρας «προέβησαν σε εγκληματικές ενέργειες».

Εξήρε επίσης την ενότητα της ρωσικής κοινωνίας και του λαού και εξήρε τις προσπάθειες του Ουκρανού ομολόγου του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για την ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Ολόκληρο το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν έχει ως εξής:

Σε ελεύθερη μετάφραση από αγγλικό κείμενο το διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου αναφέρει:

«Έχουμε δει την υπέρτατη ενότητα της κοινωνίας και των εκτελεστικών αρχών σε όλα τα επίπεδα… σχεδόν ολόκληρη η ρωσική κοινωνία, όλη, ήταν ενωμένη από το αίσθημα ευθύνης για τη μοίρα της χώρας. Από την πρώτη στιγμή αυτών των γεγονότων, πάρθηκαν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της απειλής και την προστασία της συνταγματικής τάξης, των ζωών και της ασφάλειας των πολιτών μας.

Η ένοπλη εξέγερση θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως. Οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να μην κατανοήσουν αυτό, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ασκούσαν ποινικές πράξεις, διχάζοντας τη χώρα η οποία αντιμετωπίζει τεράστιες εξωτερικές απειλές και πιέσεις, ενώ οι σύντροφοι μάς πεθαίνουν στις πρώτες γραμμές, υπομένοντας και πολεμώντας, με κάθε κόστος.

Αλλά οι εξεγερμένοι πρόδωσαν τη χώρα τους, τον λαό τους και πρόδωσαν εκείνους που τους ωθούσαν να πυροβολήσουν τους συντρόφους τους. Αυτό είναι το αδελφοκτόνο που οι νέοι ναζί στο Κίεβο και οι Δυτικοί τους διδάσκαλοι ήθελαν να δουν στη χώρα μας. Αυτό ήθελαν και διάφοροι προδότες, επίσης. Ήθελαν να δουν Ρώσους στρατιώτες να σκοτώνονται μεταξύ τους. Ήθελαν να δουν Ρώσους στρατιώτες και πολίτες να πεθαίνουν και, τελικά, να δουν τη Ρωσία να ηττηθεί και τη ρωσική κοινωνία να διχαστεί, ώστε να μετατραπεί σε αιματηρό σφαγείο.

Δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνη για τις αποτυχίες στον πόλεμο και στην ονομαζόμενη αντεπίθεση, αλλά έκαναν λάθος υπολογισμούς τόσο σε σχέση με τις εποπτευόμενες αρχές όσο και τον στρατό, που ήταν πιστοί στον όρκο και στον λαό τους και στο καθήκον τους.

Το θάρρος και η θυσία των πιλότων που πέθαναν απέτρεψαν μια τραγωδία εθνικής κλίμακας. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι στρατιώτες και διοικητές της ομάδας Wagner είναι επίσης πατριώτες της Ρωσίας, πιστοί στο κράτος τους. Αυτό το απέδειξαν με το θάρρος τους στη μάχη, απελευθερώνοντας τον Ντονμπάς και τη Νοβορωσία. Χρησιμοποιήθηκαν τυφλά. Τους πέταξαν εναντίον των συντρόφων τους, με τους οποίους πολέμησαν χέρι με χέρι για το μέλλον μας.

Από την πρώτη στιγμή, έδωσα εντολές για να αποτραπεί η αιματοχυσία. Και για αυτό χρειαζόμασταν χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους συνειδητοποίησαν ότι έκαναν ένα λάθος, να ξανασκεφτούν την απόφασή τους, να συνειδητοποιήσουν ότι θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνία και ότι αυτό οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες από αυτήν την απερίσκεπτη υπόθεση.

Ευχαριστώ τους στρατιώτες και τους διοικητές της ομάδας Wagner, που πήραν τη μοναδική σωστή απόφαση και αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αδελφοκτονία και σταμάτησαν στην τελευταία γραμμή. Σήμερα έχετε την ευκαιρία να συνεχίσετε την υπηρεσία σας στη Ρωσία, υπογράφοντας συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας ή άλλες αρχές, ή να επιστρέψετε στις οικογένειές σας.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να πάνε στη Λευκορωσία. Η υπόσχεση που έδωσα θα τηρηθεί. Επαναλαμβάνω, η επιλογή είναι δική σας.

Είμαι όμως βέβαιος ότι αυτή θα είναι μια επιλογή των πολεμιστών της Ρωσίας που αντιλαμβάνονται τα τραγικά τους λάθη. Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για τις προσπάθειές του και την συμβολή του στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης.

Αλλά επαναλαμβάνω, είναι το πατριωτικό πνεύμα των ανθρώπων, η ενότητα του συνόλου της ρωσικής κοινωνίας, που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο αυτές τις ημέρες. Αυτή η υποστήριξη, μάς επέτρεψε να ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη πρόκληση.

Σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Είμαι ευγνώμων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα