ΑΘΗΝΑ
22:05
|
21.05.2024
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιστροφή των λειψάνων δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της Δύσης και της χούντας του Κιέβου», τονίζει η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές αρχές κατέληξαν σε συμφωνία με την UNESCO για την απομάκρυνση των πολύτιμων αντικειμένων που φυλάσσονται στη Μονή της Λαύρας του Κιέβου Πετσέρσκ, συμπεριλαμβανομένων των ιερών λειψάνων, σε μουσεία της Ευρώπης, ανέφερε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), Σεργκέι Ναρίσκιν, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα Δευτέρα.

«Σύμφωνα με την SVR, έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αρχών του Κιέβου και της UNESCO για την απομάκρυνση χριστιανικών τιμαλφών, συμπεριλαμβανομένων των ιερών λειψάνων, από την μονή της Λαύρας του Κιέβου Πετσέρσκ και τη μετέπειτα μεταφορά τους σε μουσεία στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βατικανό, με πρόσχημα “την προστασία τους από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις”», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

«Για τη Ρωσία, η προστασία της Λαύρας του Κιέβου Πετσέρσκ έχει μια βαθιά πνευματική διάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι η αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση γίνεται πιο σταθερή», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιστροφή των λειψάνων δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια της Δύσης και της χούντας του Κιέβου που υπακούει σ’ αυτήν».

Η Υπηρεσία Πληροφοριών χαρακτήρισε τις ενέργειες του ουκρανικού καθεστώτος συνέχεια της εκστρατείας μυστικής εξαγωγής αρχαίων βυζαντινών εικόνων από την Ουκρανία. «Η προσπάθεια των αιρετικών στη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ είναι μια λογική συνέχεια της ιστορίας με τη μυστική εξαγωγή από το έδαφος της Ουκρανίας των παλαιότερων βυζαντινών εικόνων, που εκτίθενται στο γαλλικό Λούβρο από τις 14 Ιουνίου του τρέχοντος έτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η συμφωνία για την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών από τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ στην Ευρώπη είναι μια τερατώδης πράξη», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις Εκκλησίας, κοινωνίας και ΜΜΕ, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Σημείωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι σκανδαλώδεις και χρήζουν άμεσης επαλήθευσης».

«Οι αξίες της Λαύρας είναι ιδιοκτησία του ουκρανικού λαού και της παγκόσμιας Ορθοδοξίας γενικότερα. Μια προσπάθεια να μεταφερθούν οπουδήποτε θα ήταν μια τερατώδης πράξη», τόνισε στον λογαριασμό του στο Telegram, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες χρήζουν άμεσης επαλήθευσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα