ΑΘΗΝΑ
14:17
|
01.05.2024
Αφορμή οι επενδύσεις της TotalEnegies σε Ουγκάντα και Τανζανία που επιβάλλουν την καταστροφή χιλιάδων οικοσυστημάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυση στο γαλλικό ενεργειακό κολοσσό TotalEnergies κατέθεσαν σήμερα οι δικηγόροι 26 Ουγκαντέζων που ζητούν αποζημιώσεις για τις παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια εν εξελίξει κατασκευαστικών έργων για το πέρασμα του τεράστιου αγωγού πετρελαίου EACOP, μήκους 1.500 χλμ, σε βάρος προστατευόμενων (υποτίθεται) οικοσυστημάτων Ουγκάντας και Τανζανίας αλλά και ερευνών σε 419 πετρελαιοπηγές.

Οι μηνυτές που έχουν στο πλευρό τους και γαλλικές ομάδες αρωγής από τις κοινότητες που επηρεάστηκαν από τα κατασκευαστικά έργα κατηγορούν την TotalEnergies  για «σοβαρή βλάβη» των δικαιωμάτων των τοπικών κοινοτήτων σε γη και τρόφιμα.

Uganda's First Oil: What is at Stake? - InfoNile
Εργασίες για πετρελαιοπηγή στην περιοχή Albertine της Ουγκάντας

«Αυτό που ζητάμε από το δικαστήριο είναι να αναγνωρίσει την ευθύνη της Total  και να της επιβάλει αποζημιώσεις στους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους» ανέφερε σήμερα σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της γαλλικής οργάνωσης «Earth France» Τζουλιέτ Ρενό.

Κινητοποίηση στο Λονδίνο κατά της TotalEnergies

Ο αγωγός πετρελαίου EACOP τέθηκε σήμερα και στο στόχαστρο κινητοποίησης μελών της βρετανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Just Stop Oil» έξω από τα κεντρικά γραφεία της TotalEnergies  στο Λονδίνο. Η κινητοποίηση τράβηξε την προσοχή της βρετανικής αστυνομίας που συνέλαβε 27 από τους διαδηλωτές για τη δράση τους κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκαλούν τα επενδυτικά σχέδια της γαλλικής πολυεθνικής.

Σε ανακοίνωσή της η TotalEnergies ισχυρίστηκε τάχα πως «σέβεται πλήρως» το δικαίωμα διαδήλωσης και της ελευθερίας της έκφρασης αλλά αποδοκιμάζει «κάθε μορφή βίας, είτε λεκτικής, είτε φυσικής, ή υλικής». Βεβαίως, υπό αυτή την έννοια η TotalEnergies   θα έπρεπε να αποδοκιμάσει και την βία που ασκεί καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον χιλιάδων τοπικών κοινοτήτων σε Ουγκάντα και Τανζανία για να φτιάξει τον αγωγό μήκους 1.500 χιλιομέτρων (πέραν των άλλων δραστηριοτήτων της).

Επίσης η γαλλική εταιρία ισχυρίστηκε πως αποζημίωσε πάνω από 118.000 ανθρώπους για την απαλλοτρίωση της γης τους υποβαθμίζοντας το γεγονός πως αυτή έγινε με διάφορες μεθόδους (εκβιασμούς, απειλές, κ.α.).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα