ΑΘΗΝΑ
15:50
|
19.07.2024
Για επαίσχυντη απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών κάνουν λόγο Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στην Βενεζουέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στο Καράκας, εκφράζουν Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στην Βενεζουέλα.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η πρεσβεία λειτουργεί τα τελευταία 43 χρόνια και η πρόθεση αυτή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί εύλογη ανησυχία και μια σειρά από ερωτήματα στους περίπου 2.500 Έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς που ζουν στη Βενεζουέλα και στους πολύ περισσότερους συγγενείς τους που εδρεύουν στην Ελλάδα.

«Η αναστολή της λειτουργίας της πρεσβείας στερεί από τους Έλληνες στη χώρα διαμονής τους, τη Βενεζουέλα, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν δεσμό με την πατρίδα τους, τη χώρα καταγωγής των γονέων τους. Δημιουργεί ένα αίσθημα θεσμικής ανασφάλειας και αβεβαιότητας, καθώς και μια ψυχολογία αδυναμίας και εγκατάλειψης από την πατρίδα», τονίζουν και συμπληρώνουν ότι «από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα, η Ελληνική Πρεσβεία αποτελεί κέντρο ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες της Βενεζουέλας».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η πρεσβεία διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των Ελλήνων εδώ και των Ελλήνων στην Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστη και σημαντική πηγή πληροφόρησης και απαραίτητο δίαυλο για την υποστήριξη και προώθηση δεκάδων περιπτώσεων κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ελλάδας και Βενεζουέλας.

«Εμείς, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες της Βενεζουέλας, δηλώνουμε την πλήρη διαφωνία μας με την απόφαση για την οριστική αναστολή της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας. Τη θεωρούμε απαράδεκτη και ανάξια των σχέσεων των δύο χωρών», τονίζουν οι συμπατριώτες μας που ζουν στην Λατινοαμερικανική χώρα, υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί των Ελλήνων της Βενεζουέλας με την πατρίδα τους την Ελλάδα θα υποστούν σημαντικό πλήγμα με αυτή την επαίσχυντη, όπως την χαρακτηρίζουν απόφαση.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, να επανεξετάσει τη θέση της. Δηλώνουμε δημόσια την ετοιμότητά μας να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφορία ζητηθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για να τεκμηριώσουμε πλήρως την ανάγκη συνέχισης της λειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στο Καράκας. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς και τα ΜΜΕ να προβούν σε όλες τις δυνατές θεσμικές ενέργειες για την ανατροπή αυτής της απόφασης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νετανιάχου: Μπλόκαρε σχέδιο νοσοκομείου για παιδιά από την Γάζα- «Όχι σε ισραηλινό έδαφος»

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο «Ελ. Βενιζέλος»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε τρεις περιφέρειες το Σάββατο 20/7

Δυτική Αττική: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στις Ερυθρές- Εκτροπή της κυκλοφορίας (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα