ΑΘΗΝΑ
13:46
|
02.05.2024
Αναζητά έγγραφα τα οποία ενδεχομένως σχετίζονται με πιθανή ψευδορκία του Καρδινάλιου Ράινερ Μαρία Βέλκι για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφοδο σε κτίρια της Αρχιεπισκοπής της Καθολικής Εκκλησίας στην Κολωνία πραγματοποίησε σήμερα η αστυνομία, αναζητώντας έγγραφα τα οποία ενδεχομένως σχετίζονται με πιθανή ψευδορκία του Καρδινάλιου Ράινερ Μαρία Βέλκι για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς.

Η Εισαγγελία της Κολωνίας έχει ήδη ανακοινώσει ότι διευρύνει την έρευνά της για την υποψία ψευδορκίας του Καρδινάλιου και αναζητά έγγραφα με αποδείξεις ότι δεν είπε την αλήθεια στις καταθέσεις του.

Στη σημερινή έρευνα συμμετείχαν 30 αστυνομικοί και τέσσερις εισαγγελείς, οι οποίοι ερεύνησαν γραφεία του Αρχιεπισκοπικού Οίκου, αλλά και τον χώρο του παρόχου υπηρεσιών πληροφορικής, ο οποίος διαχειρίζεται την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Αρχιεπισκοπής. Η έρευνα επεκτάθηκε ακόμη σε κτίρια στο Κάσελ και στην Έσση.

Η απόφαση της Εισαγγελίας να επεκτείνει τις έρευνες ελήφθη έπειτα από την κατάθεση ιδιώτη, ο οποίος κατηγορεί τον Καρδινάλιο Βέλκι ότι ψευδόρκησε στην κατάθεσή του ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Κολωνίας, στα ερωτήματα σχετικά με το πότε ενημερώθηκε για τις καταγγελίες που αφορούσαν υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Βίνφριντ Πιλτς.

«Ψάχνουν για στοιχεία που να αποδεικνύουν ή να διαψεύδουν την κατηγορία της ψευδούς μαρτυρίας κατά του καρδινάλιου Βέλκι», δήλωσε ο δικηγόρος Ραλφ Χέκερ. «Θα πάρει χρόνο μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα», είπε, προσθέτοντας ότι τελικά η υπόθεση θα σταματήσει επειδή ο καρδινάλιος είπε την αλήθεια.

Η Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία αγωνίζεται επί χρόνια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός ιστορικού σκανδάλου κακοποίησης και την κριτική ότι ανώτεροι κληρικοί απέτυχαν να δράσουν όταν ενημερώθηκαν για πρώτη φορά.

Μια έκθεση το 2021 διαπίστωσε ότι μόνο στην Κολωνία, τη μεγαλύτερη αρχιεπισκοπή της Γερμανίας, υπήρχαν περισσότεροι από 200 κακοποιητές και περισσότερα από 300 θύματα, κυρίως παιδιά κάτω των 14 ετών, μεταξύ 1975 και 2018.

Ο Καρδινάλιος Βέλκι πέρυσι προσέφερε την παραίτησή του στον Πάπα. Η Ρώμη δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα την αποδεχτεί.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα