ΑΘΗΝΑ
11:37
|
09.05.2024
H UNESCO βεβαίωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε μετεγκατάσταση αντικειμένων από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Όπως έγινε γνωστό από πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, οι αρχές του Κιέβου προετοιμάζουν, με την υποστήριξη των δυτικών προστάτων τους, μια επιχείρηση “εκκένωσης” στο εξωτερικό των χριστιανικών τιμαλφών της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, συμπεριλαμβανομένων των τοπικά διατηρημένων λειψάνων ορθοδόξων αγίων», επισήμανε σε χθεσινή της ανακοίνωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η ανακοίνωση της Ζαχάροβα ήρθε μετά από έκθεση της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών SVR, σύμφωνα με την οποία η UNESCO έδωσε στο Κίεβο το πράσινο φως να μεταφέρει αντικείμενα από το μοναστήρι σε μουσεία της Ευρώπης. Η UNESCO δήλωσε ότι δεν έχει πάρει μέρος σε κάτι τέτοιο.

«Αυτή η κραυγαλέα πράξη είναι ακόμα ένα παράδειγμα της εγκληματικής πολιτικής του Βλαντιμίρ Ζελένσκι να καταστρέφει τα παραδοσιακά θεμέλια της ουκρανικής κοινωνίας και τους πανάρχαιους κοινούς πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών μας. Επιπλέον, αυτό συνεπάγεται όχι μόνο μια μπανάλ πράξη λεηλασίας του ιερού ναού, αλλά και τη στέρηση του ουκρανικού λαού και ολόκληρου του ορθόδοξου κόσμου από τη θρησκευτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά τους. Είναι σαφές ότι οι νεοναζί που εδρεύουν στο Κίεβο δεν έχουν καμία χρησιμότητα για τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού και της ίδιας της Ουκρανίας. Για να γεμίσουν τις τσέπες τους, συνεχίζουν να πουλάνε τη χώρα κομμάτι-κομμάτι, στέλνοντας της Μαύρη της Γη [τσερνοζιόμ – σπάνιος τύπος χώματος], τα σιτηρά, τους ανθρώπους, ακόμα και ανθρώπινα όργανα στη Δύση», συνέχισε η Ζαχάροβα.

«Οι διώξεις ιερέων, μοναχών και ενοριών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το καθεστώς του Κιέβου είναι ένα σημαντικό θέμα των τακτικών συνομιλιών μας με τους επικεφαλής της Γραμματείας της UNESCO. Μετά από αυτές τις ανταλλαγές απόψεων, μας δόθηκαν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η UNESCO δεν συμμετείχε και δεν θα συμμετάσχει στη μετεγκατάσταση ορθόδοξων αντικειμένων λατρείας από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ. Από όσο γνωρίζουμε, οι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν λάβει πανομοιότυπες διαβεβαιώσεις. Δεδομένου ότι διακυβεύεται το διεθνές κύρος της UNESCO, ελπίζουμε ότι η Γραμματεία θα κρατήσει το λόγο της. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

«Σε αντίθεση με τους μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν συστηματικά θρησκευτικούς και πολιτιστικούς χώρους για στρατιωτικούς σκοπούς, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψουν τυχόν παραβιάσεις των υποχρεώσεων της Ρωσίας βάσει της Σύμβασης της UNESCO του 1954 για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, της Σύμβασης του 1970 για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικής περιουσίας και της Σύμβασης του 1972 για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», κατέληξε η εκπρόωσπος του ρωσικου υπ.Εξ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ημέρα της Νίκης: Στιγμιότυπα από την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν

Επιστολή κοινής πρωτοβουλίας στα αριστερά κόμματα από τον Αλέξη Χαρίτση

Τη διακοπή μεταφοράς όπλων στο Ισραήλ επιβεβαίωσε ο Λόιντ Όστιν

Δέσμευση Ραϊσί για οπτικές ίνες οικιακής και εταιρικής χρήσης σε όλη τη χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα