ΑΘΗΝΑ
16:30
|
07.05.2024
Η «συμπονετική και ευαίσθητη» κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό αποδεικνύεται τραγικά ανίσχυρη, και εγκληματικά ανεπαρκής να διαχειριστεί μία καταστροφή άνευ προηγουμένου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Καναδάς καίγεται, ασταμάτητα από τα τέλη Απριλίου, δίχως περιέργως να συγκινείται κανείς ιδιαίτερα. Πέρα από κάποιες λιγοστές αποστολές εκατοντάδων πυροσβεστών από ΗΠΑ, Ευρώπη και Νότια Αφρική, που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό για διεθνή βοήθεια, τον περασμένο Μάιο, το γεγονός είναι ένα: Μία από τις πιο πράσινες χώρες του Δυτικού Ημισφαιρίου ζει εδώ και 2,5 μήνες τον πιο καταστροφικό πύρινο εφιάλτη των τελευταίων δεκαετιών, αν όχι του τελευταίου αιώνα, μένοντας στο έλεος της φωτιάς.

Οι εκατοντάδες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε ανατολικό και δυτικό Καναδά καταβροχθίζουν ασταμάτητα τεράστιες δασικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές αφήνοντας άστεγους (προσωρινά ή μόνιμα) εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Εδώ και δυόμιση μήνες πάνω από 7,163 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης και εκατομμύρια ζώα έχουν γίνει στάχτη. Η (στα λόγια) «συμπονετική και ευαίσθητη» κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό αποδεικνύεται τραγικά ανίσχυρη, απροετοίμαστη και εγκληματικά ανεπαρκής να διαχειριστεί μία καταστροφή άνευ προηγουμένου.

Μολονότι ο Τριντό ήταν από τους πρώτους μαζί με άλλους Δυτικούς ηγέτες που έκαναν λόγο για τις απειλές της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων σε κάθε πτυχή της κοινωνίας και της οικονομίας, προωθώντας «πράσινη οικονομία».

«Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να περιμένει. Ήδη από το 2015, ο Καναδάς είναι αφοσιωμένος εταίρος στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και κινείται προς ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί στις προσπάθειες για μείωση της ρύπανσης και οικοδόμησης ενός πιο καθαρού μέλλοντος για όλους» έλεγε ο Τριντό το Νοέμβρη του 2021.

Όμως, από τα εύκολα λόγια που ευνοούν τα συμφέροντα των εταιριών που κερδοσκοπούν γύρω από τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία» και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, φθάσαμε  στη σημερινή κόλαση.

Επενδύσεις στο όνομα του περιβάλλοντος

Το Μάρτιο του 2022 ο Τριντό δημοσιοποίησε το μεγαλεπήβολο «Σχέδιο 2030 για Πράσινη Οικονομία» που έδινε έμφαση σε μέτρα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 37,5% ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Το δε Κεμπέκ είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Απρίλιο (πριν αρχίσει το κακό) επενδύσεις 7 δις. δολαρίων μόνο για προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε συντήρηση οχημάτων ηλεκτροκίνησης και μέτρα αρωγής των εταιριών για τη λεγόμενη «ενεργειακή μετάβαση».

Όμως τα παχυλά λόγια και οι χρυσές κρατικές επιδοτήσεις αφορούσαν λίγες και εκλεκτές εταιρίες, ενώ αντίθετα ο «φτωχός συγγενής», το φυσικό περιβάλλον και τα τεράστια καταπληκτικής ομορφιάς αγέρωχα δάση του Καναδά, έγιναν ακόμη φτωχότεροι.

Νέρων αλά καναδικά

Ο Καναδάς του Τριντό που μάχεται την «κλιματική αλλαγή» και παίρνει μέτρα για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 με μέτρα και πολιτικές υπέρ των «πράσινων» εταιριών, άφησε τη χώρα ανοχύρωτη απέναντι στις πυρκαγιές από τις οποίες υπολογίζεται πως μέσα στους τελευταίους δύο μήνες απελευθερώθηκαν 160 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα λόγω των τεράστιων σύννεφων αιθάλης που τύλιξαν πριν ένα μήνα τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και πριν λίγες μέρες περιοχές χωρών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης!

Τα τεράστια νέφη αιθάλης υποβάθμισαν (όπως μαρτυρούν οι επιστήμονες) σημαντικά την ποιότητα του αέρα σε όλη τη Βόρεια Αμερική φθάνοντας ως τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Παρόλα αυτά, 2,5 μήνες τώρα σε διεθνές επίπεδο δεν έχει ανοίξει μύτη!

Καμία Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν βγήκε να διαδηλώσει για τα εκατομμύρια εκτάρια δασών που έγιναν στάχτη!

Κανένας Πάπας (ούτε καν ο νυν Φραγκίσκος που είναι από τους πιο ευαισθητοποιημένους) δεν έχυσε ούτε ένα δάκρυ.

Ούτε καν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος που έχει τη φήμη του «πράσινου Πατριάρχη»…

Γιατί;

Επειδή πολύ απλά ο Τριντό «είναι καλός και πιστός» σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και του G7. Για τη Δύση υπάρχει σήμερα μόνο ο «κακός Πούτιν» στη Μόσχα και ο «φιλόδοξος Χι» στο Πεκίνο. Στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία ξοδεύονται με περισσή ευκολία εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια (τα οποία βεβαίως κυρίως ξεκοκαλίζουν μία χούφτα πολυεθνικές πολεμικές βιομηχανίες).

Ως τότε, ο Τριντό μπορεί να παραμένει στο απυρόβλητο συμμάχων τε και εταίρων.

Ο καναδικός λαός είναι όμως αυτός που στο τέλος, όχι μόνον θα τον κρίνει, αλλά και θα πληρώσει τον λογαριασμό. Και εδώ που τα λέμε δε θα είναι μόνος του! Η καταστροφή των δασών του Καναδά θα έχει επιπτώσεις σε όλους μας! Αργά ή γρήγορα, όπως έδειξαν και τα πρώτα τεράστια νέφη αιθαλομίχλης που έφθασαν στην Ευρώπη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα