ΑΘΗΝΑ
18:18
|
03.05.2024
Τι δήλωσαν οι αξιολογητές της UNESCO. Πιο κοντά το Ζαγόρι στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ως ένα από τα πέντε σπουδαιότερα γεωπάρκα του κόσμου χαρακτήρισαν το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου οι αξιολογητές της UNESCO σε συνάντηση που είχαν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη στον οποίο μετέφεραν τις εντυπώσεις τους από την τριήμερη επαναξιολόγησή του.

Τύμφη

Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου αξιολογήθηκε με γνώμονα τη γαιο-αισθητική και τους καρστικούς ασβεστολιθικούς σχηματισμούς του. Οι δύο αξιολογητές -Stephan Legal από τη Γαλλία και Marfred Kupetz από τη Γερμανία- υπογράμμισαν τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία 4-5 χρόνια για την ανάδειξη του Γεωπάρκου από την Αναπτυξιακή Εταιρία «Ήπειρος» Α.Ε., την Περιφέρεια Ηπείρου και τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, τονίζοντας ότι δημιουργούνται νέες συνθήκες για τον τουρισμό και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Γκαμήλα, Τύμφη

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα του μετέφεραν οι δύο αξιολογητές των Γεωπάρκων της UNESCO, oι οποίοι επισκέφτηκαν περισσότερα από 50 σημεία του, και τόνισε ότι η θετική εικόνα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου αποτελεί προπομπό ώστε να ενταχθεί το Ζαγόρι συνολικά στον κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
«Θεωρώ ότι η αναγνώριση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, ήταν και το ερέθισμα για να ζητήσουμε, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού, να ενταχθεί η περιοχή του Ζαγορίου στον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO. Γενικά ήταν μια πολύ καλή εμπειρία», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Κήποι Ζαγορίου
Γεγύρι Γιάτσα, Αγία Βαρβάρα Κόνιτσας

Ο Marfred Kupetz, ο οποίος είναι υπεύθυνος του διακρατικού γεωπάρκου Γερμανίας- Πολωνίας «Muskau Arch», στις δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος και εντυπωσιασμένος από την εικόνα του Γεωπάρκου Βίκου- Αώου, εκτιμώντας ότι τα επόμενα 5-10 χρόνια θα αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή βασιζόμενη σε αυτό, ενώ προσέθεσε:

Η αποστολή επαναξιολόγησης- είχε οργανωθεί με πάρα πολύ ελκυστικό και καλό τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε το φημισμένο τοπίο της περιοχής και να μιλήσουμε με κατοίκους της περιοχής. Ως γεωλόγος έμεινα έκπληκτος από την αισθητική του γεωλογικού τοπίου. Έχω δει πολλά τοπία με άσπρο ασβεστόλιθο και πράσινο φλύσχη, αλλά θεωρώ ,ότι αυτή η περιοχή είναι μέσα στις πέντε καλύτερες στον κόσμο.

Βοϊδομάτης

Ο έτερος αξιολογητής Stephan Legal, ο οποίος είναι υπεύθυνος του Γεωπάρκου Luberon της Γαλλίας, δήλωσε σχετικά: «Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς η Αναπτυξιακή Εταιρεία Ήπειρος ΑΕ διαχειρίζεται το Γεωπάρκο Βίκου- Αώου με έναν ολιστικό τρόπο που δεν αφορά μόνο την γεωλογία, αλλά και τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Τώρα είμαστε 169 γεωπάρκα σε παγκόσμιο επίπεδο που βαδίζουμε μαζί μπροστά και συνεργαζόμαστε, έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε τις περιοχές των γεωπάρκων με αυτό τον τρόπο. Και σε κάθε Γεωπάρκο, θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη που έχει να κάνει με τα τοπικά προϊόντα, τις δραστηριότητες των ντόπιων και βέβαια σε σεβασμό με τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».

Άλογα στην Τύμφη

Πηγή: ΑΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναγερμός για τοξικό νέφος στο Βερολίνο

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα