ΑΘΗΝΑ
16:36
|
28.04.2024
Είναι ενήμερος ο αρχιεπίσκοπος για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τα παιδιά η απομάκρυνση παιδίατρων από τα Κέντρα Υγείας;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ «λειτουργεί πρακτικά ως εργολάβος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στέλνει υγειονομικό προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας σε έναν ιδιωτικό φορέα», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο διοικητής της ΥΠΕ «απειλεί ότι θα προβεί σε διοικητικές κυρώσεις και θα εφαρμόσει συνέπειες καταγγελίας σύμβασης, δηλαδή θα απολύσει όσους συναδέλφους αρνούνται να μετακινηθούν στην παιδική κατασκήνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Αυλώνα». 

Η απόφαση αφορά τρεις παιδίατρους από τα Κέντρα Υγείας Καπανδριτίου, Πατησίων και Βύρωνα. Επίσης, μία γενική γιατρό από το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας Ωρωπού, οχτώ νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου και έναν μάγειρα από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεννηματάς». Η μετακίνησή τους αφορά το διάστημα από 26 Ιούνη έως 7 Ιούλη. 

«Εκεί όμως που η πρόκληση και το θράσος του κ. Στάθη ξεπερνάει κάθε όριο είναι ότι επικαλείται το άρθρο 21  του συντάγματος που προβλέπει ότι “το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας”. Είναι όμως αυτή ακριβώς η ενέργεια του διοικητή της 1ης ΥΠΕ που προσκρούει το άρθρο του Συντάγματος που επικαλείται. Πώς ακριβώς προστατεύεται “η υγεία των πολιτών και της νεότητας” όταν στερεί πολύτιμο προσωπικό για να εξυπηρετήσει έναν ιδιωτικό φορέα (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό προσωπικό) από τα ούτως ή άλλως αποψιλωμένα Κέντρα Υγείας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αυξημένων αναγκών λόγω εμφάνισης σποραδικών μεν, επικίνδυνων δε, στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων σε παιδιά; Πώς ακριβώς προστατεύεται η υγεία των πολιτών όταν αφαιρεί προσωπικό από Κέντρα Υγείας περιοχών (Καπανδρίτι, Ωρωπός) που έχουν αυξημένη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου;», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. 

Επιπλέον, θέτει δημοσίως ορισμένα ερωτήματα στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών: «Είναι ενήμερος ο αρχιεπίσκοπος για τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον παιδιατρικό πληθυσμό η απομάκρυνση παιδίατρων από τα ΚΥ των συγκεκριμένων περιοχών; Γιατί πρέπει να στερούνται την πρόσβαση στη δημόσια παιδιατρική ΠΦΥ οι πιο φτωχές λαϊκές οικογένειες,  γιατί αυτές ακριβώς είναι που πρώτα και κύρια έχουν την ανάγκη των παιδίατρων του δημόσιου συστήματος Υγείας. Άραγε δεν έχει την οικονομική δυνατότητα η Αρχιεπισκοπή να διαθέσει χρήματα για να προσλάβει αυτοαπασχολούμενους παιδίατρους για να καλύπτουν τις ανάγκες των μικρών κατασκηνωτών;». 

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί «να ανακληθεί άμεσα η εκτός των άλλων παράνομη απόφαση μετακίνησης γιατρών (παιδίατροι, γενικοί γιατροί), νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού από τα ΚΥ για την κάλυψη των αναγκών της παιδικής κατασκήνωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών», προσθέτοντας: «Καλούμε τους συναδέλφους να αρνηθούν τη μετακίνηση. Η ΕΓ της ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες. Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν είναι φέουδο κανενός διοικητή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Σάμο

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα