ΑΘΗΝΑ
07:56
|
18.05.2024
Έγιναν κατά ένα ή δύο χρόνια νεότεροι καθώς ένας νέος νόμος ευθυγραμμίζει τις παραδοσιακές μεθόδους μέτρησης ηλικιών της χώρας με τα διεθνή πρότυπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότεροι καθώς ένας νέος νόμος ευθυγραμμίζει τις δύο παραδοσιακές μεθόδους μέτρησης ηλικιών της χώρας με τα διεθνή πρότυπα.

Ο νόμος καταργεί ένα παραδοσιακό σύστημα που θεωρούσε τους Νοτιοκορεάτες ηλικίας ενός έτους κατά τη γέννηση, μετρώντας τον χρόνο στη μήτρα.

Ένας άλλος υπολόγιζε ότι όλοι γερνούσαν κατά ένα χρόνο κάθε πρώτη μέρα του Ιανουαρίου αντί για τα γενέθλιά τους.

Η μετάβαση στην μέτρηση ηλικίας με βάση την ημερομηνία γέννησης τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ πίεσε σθεναρά για την αλλαγή όταν έθεσε υποψηφιότητα για το αξίωμα πέρυσι. Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης ηλικιών δημιούργησαν «περιττό κοινωνικό και οικονομικό κόστος», είπε.

Για παράδειγμα, έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με τις πληρωμές ασφάλισης και τον καθορισμό της επιλεξιμότητας για προγράμματα κρατικής βοήθειας.

Προηγουμένως, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος υπολογισμού στην Κορέα ήταν το αιωνόβιο σύστημα «κορεατικής εποχής», στο οποίο ένα άτομο γίνεται ενός έτους κατά τη γέννησή του και κερδίζει ένα χρόνο την 1η Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι ένα μωρό που γεννιέται στις 31 Δεκεμβρίου θα είναι δύο ετών την επόμενη μέρα.

Ένα ξεχωριστό σύστημα «καταμέτρησης ηλικίας», που χρησιμοποιήθηκε επίσης παραδοσιακά στη χώρα, θεωρεί ένα άτομο μηδέν κατά τη γέννηση και προσθέτει ένα έτος την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι, για παράδειγμα, ένα άτομο που γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 2003 είναι 19 ετών σύμφωνα με το διεθνές σύστημα, 20 στο Κορεάτικο σύστημα «καταμέτρησης ηλικίας» και 21 στο σύστημα «κορεατικής ηλικίας».

Οι νομοθέτες ψήφισαν την κατάργηση των παραδοσιακών μεθόδων καταμέτρησης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά την κίνηση, πολλά υπάρχοντα καταστατικά που μετρούν την ηλικία ενός ατόμου με βάση το σύστημα ημερολογιακού έτους «καταμέτρηση ηλικίας» θα παραμείνουν. Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες μπορούν να αγοράσουν τσιγάρα και αλκοόλ από τη χρονιά – όχι την ημέρα – που θα κλείσουν τα 19.

Τρεις στους τέσσερις Νοτιοκορεάτες ήταν επίσης υπέρ της τυποποίησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της τοπικής εταιρείας Hankook Research τον Ιανουάριο του 2022.

Μερικοί πολίτες ελπίζουν ότι η αλλαγή θα βοηθήσει στην κατάρρευση της ιεραρχικής κουλτούρας της Κορέας.

«Υπάρχει ένα υποσυνείδητο στρώμα αναγωγής στη γηραιότητα στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτό είναι εμφανές ακόμα και στο περίπλοκο γλωσσικό σύστημα που βασίζεται στην ηλικία… Ελπίζω η κατάργηση του συστήματος της “κορεατικής εποχής” και η προσαρμογή του διεθνούς προτύπου να μας απαλλάξουν από παλιά κατάλοιπα του παρελθόντος», είπε ο 28χρονος δημιουργός περιεχομένου Τζεόνγκουκ Γου.

Οι Κορεάτες, όπως και άλλοι λαοί της Ασίας, χρησιμοποιούν ειδικές προσφωνήσεις ανάλογα με την ηλικία και την ιδιότητα ενός ατόμου, χαρακτηριστικά που δημιουργούν ένα αυστηρό και συμπαγές γλωσσικό ιδίωμα όσον αφορά την επισημότητα και την κοινωνική ευγένεια στο δημόσιο και ιδιωτικό λόγο.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης ηλικίας χρησιμοποιήθηκαν και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας, αλλά οι περισσότερες την έχουν εγκαταλείψει.

Η Ιαπωνία υιοθέτησε το διεθνές πρότυπο το 1950, ενώ η Βόρεια Κορέα ακολούθησε το παράδειγμά της τη δεκαετία του 1980.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχές

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα