ΑΘΗΝΑ
03:51
|
15.11.2024
«Τα κράτη μέλη παροτρύνονται να συμμετέχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του, όπως στην ενδεχόμενη επέκτασή του σε άλλες νόσους πέραν της COVID-19».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες ότι εξέδωσε μία σύσταση προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που αποσκοπεί στο «να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από το σύστημα πιστοποίησης της COVID-19 σε ένα παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακής πιστοποίησης υγείας του ΠΟΥ» (GDHCN).

Το πλήρες κείμενο της σύστασης δεν έχει, ωστόσο, ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέκυψε μετά από σχετική πρόταση της Κομισιόν στις 5 Ιουνίου και τίθεται σε ισχύ άμεσα.

Σημειώνεται ότι ο ισχύων κανονισμός για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. λήγει στις 30 Ιουνίου 2023.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: «Με τη σύσταση τα κράτη μέλη παροτρύνονται να ενταχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ, καθώς και να το παρακολουθούν και να συμμετέχουν στην περαιτέρω ανάπτυξή του. Έως ότου τα κράτη μέλη συνδεθούν στο δίκτυο και για το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους, προτρέπονται να παραμείνουν συνδεδεμένα με την πύλη της Ε.Ε. (την υφιστάμενη ψηφιακή υποδομή της Ε.Ε. για την επαλήθευση πιστοποιητικών)».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το παγκόσμιο δίκτυο για την ψηφιακή πιστοποίηση υγείας του ΠΟΥ (GDHCN) θα ενσωματώσει την τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της Ε.Ε.Ευρωπαϊκό

Αν και η ανακοίνωση παραδέχεται ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν και πότε θα συνδεθούν με το GDHCN, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάνει λόγο για μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, κατά την οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί η αντίστοιχη «πύλη» της Ε.Ε.

Ενδεχόμενη επέκταση σε πέραν της covid-19 νόσους

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα κράτη μέλη παροτρύνονται να παρακολουθούν και να συμμετέχουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του παγκόσμιου δικτύου ψηφιακής πιστοποίησης υγείας του ΠΟΥ, όπως στην ενδεχόμενη επέκτασή του σε άλλες νόσους πέραν της COVID-19 ή σε άλλες χρήσεις στο πλαίσιο της υγείας».

Παρουσιάζοντας το GDHCN, ο ΠΟΥ δηλώνει πως «ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν από πολλά κράτη μέλη για το άνοιγμα των οικονομιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ήταν τα ψηφιακά πιστοποιητικά δοκιμών και εμβολίων για τον COVID-19».

«Μαθαίνοντας από την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19», ο ΠΟΥ αναφέρει πως αναγνωρίζει «το υπάρχον κενό και τη διαρκή ανάγκη για έναν παγκόσμιο μηχανισμό που να μπορεί να υποστηρίξει τη διμερή επαλήθευση της προέλευσης των εγγράφων υγείας για την ετοιμότητα έναντι των πανδημιών και τη συνέχεια της περίθαλψης».

«Το GDHCN μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δομικό στοιχείο υποδομής για την υποστήριξη πρόσθετων περιπτώσεων χρήσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την ψηφιοποίηση του Διεθνούς Πιστοποιητικού Εμβολιασμού ή Προφύλαξης, την επαλήθευση των συνταγών σε διασυνοριακό επίπεδο, τη Διεθνή Περίληψη Ασθενών, την επαλήθευση των πιστοποιητικών εμβολιασμού εντός και διασυνοριακά, και την πιστοποίηση επαγγελματιών δημόσιας υγείας (μέσω της Ακαδημίας του ΠΟΥ). Η επέκταση τέτοιων ψηφιακών λύσεων θα είναι απαραίτητη για την παροχή καλύτερης υγείας για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Τις επόμενες μέρες οι οδηγίες για τις εκλογές στο ΣΥΡΙΖΑ

Κλεισμένος σε σολάριουμ 39χρονος Αμερικανός- Βρέθηκε νεκρός μετά από τρεις μέρες

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Πρώην υπουργός της Ν.Δ. στο πλευρό του γυναικοκτόνου στο Αγρίνιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα