ΑΘΗΝΑ
13:29
|
17.05.2024
Διυπουργική μονάδα κρίσης έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίστηκε, για δεύτερη νύχτα, το βράδυ της Τετάρτης η έκρηξη οργής στα περίχωρα του Παρισιού αλλά και σε άλλες γαλλικές πόλεις με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού. Ένας θάνατος, ο οποίος έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με τις αστυνομικές τακτικές, οι οποίες επικρίνονται εδώ και καιρό από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων στα φτωχά προάστια της πρωτεύουσας.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στο προάστιο Ναντέρ, περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο του Παρισιού, όπου δολοφονήθηκε ο έφηβος το πρωί της Τρίτης. Πάνω από δέκα οχήματα της αστυνομίας και κάδοι απορριμμάτων πυρπολήθηκαν, στήθηκαν οδοφράγματα και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Στο 18ο και 19ο διαμέρισμα, στις εργατικές συνοικίες του βορειοανατολικού Παρισιού, η αστυνομία διέλυσε διαδηλωτές που έκαιγαν σκουπίδια. Το πλήθος απάντησε πετώντας μπουκάλια και πέτρες. Σε αρκετές περιοχές στόχος των διαδηλωτών ήταν τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Περίπου είκοσι κοινότητες στην περιφέρεια Σεν-Σαιν-Ντενί, στο βορειοανατολικό τομέα της μητροπολιτικής περιφέρεια του Παρισιού, κατέγραψαν επεισόδια, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 150 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επεισόδια ξέσπασαν επίσης σε τομέα της Τουλούζης όπου πολλά αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι αρχές ανέφεραν παρόμοιες σκηνές στη Ντιζόν και τη Λυών .

Ένταση αναφέρθηκε σε όλη τη χώρα, ιδίως στη Λιόν, όπου δυνάμεις επιβολής της τάξης έγιναν στόχος βροχής πυροτεχνημάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη Σαιν Ετιέν, στη Λίλ και στη Ρεν, τα επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο συγκεντρώσεων υποστήριξης σε οικολογικό κίνημα που διέλυσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν.

Διυπουργική μονάδα κρίσης

Η δολοφονία του 17χρονου προκάλεσε τεράστια συναισθηματική φόρτιση στη Γαλλία και αντιδράσεις από τον πρόεδρο Μακρόν που έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί διυπουργική μονάδα κρίσης, ως τον αρχηγό της εθνικής ποδοσφαίρου της Γαλλίας Κιλιάν Εμπαπέ και τον ηθοποιό Ομάρ Σι.

Βουλευτές και μέλη της γαλλικής κυβέρνησης τήρησαν χθες νωρίς το απόγευμα ενός λεπτού σιγή στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον έφηβο.

Αυτές οι «σοκαριστικές εικόνες» δείχνουν αστυνομική «επέμβαση που προφανώς δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες εμπλοκής των δυνάμεων επιβολής της τάξης», έκρινε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν, ενώ ο πρόεδρος Μακρόν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη Μασσαλία , έκανε λόγο για «ανεξήγητο και ασυγχώρητο» συμβάν.

Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της αστυνομίας, από την πλευρά της, στηλίτευσε τις δηλώσεις των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, επιμένοντας στο «τεκμήριο της αθωότητας».

«Πονάω για τη Γαλλία μου. Απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε ο Κιλιάν Εμπαπέ, βεντέτα της Παρί Σεν Ζερμέν και αρχηγός της γαλλικής εθνικής ποδοσφαίρου, μέσω Twitter.

«[Εύχομαι] μια δικαιοσύνη αντάξια του ονόματος να τιμήσει τη μνήμη αυτού του παιδιού», σχολίασε από την πλευρά του μέσω Twitter ο Γάλλος ηθοποιός Ομάρ Σι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενισχύσεις στη Νέα Καληδονία λόγω των ταραχών-Ανάμειξη του Μπακού «βλέπει» το Παρίσι

Μητσοτάκης: Κλειστός ο δρόμος της Β. Μακεδονίας προς την Ε.Ε. αν δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ενάντια στην κακοφωνία: H ενδοοικογενειακή βία ως ζήτημα δημόσιας υγείας

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα