ΑΘΗΝΑ
14:08
|
02.05.2024
Το Μαρόκο ανακάλεσε επ’ αόριστον τον πρεσβευτή του στη Σουηδία κάνοντας λόγο για ασέβεια στην πίστη ενός δισεκατομμυρίου και πλέον μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσβλητική και ανεύθυνη χαρακτήρισε η διπλωματία του Μαρόκου, την καύση αντιτύπου του Κορανίου σε συγκέντρωση στη Στοκχόλμη, ανακοινώνοντας, χθες Τετάρτη, την απόφασή της να ανακαλέσει επ’ αόριστον τον πρεσβευτή του βασιλείου στη Σουηδία.

«Η σουηδική κυβέρνηση, για ακόμη μια φορά, έδωσε άδεια σε διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας το Ιερό Κοράνιο κάηκε μπροστά σε ισλαμικό τέμενος στη Στοκχόλμη», αναφέρει το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα και προσθέτει ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές θέσεις ή διαφορές που μπορεί να υπάρχουν μεταξύ των χωρών, το Βασίλειο θεωρεί απαράδεκτη την ασέβεια στην πίστη ενός δισεκατομμυρίου και πλέον μουσουλμάνων «αυτή την ιερή περίοδο του μεγάλου προσκυνήματος στη Μέκκα και της ευλογημένης εορτής Έιντ αλ Άντχα».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μαρόκου μετέδωσε ότι «μπροστά σε αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, που διαπράττονται υπό το βλέμμα της σουηδικής κυβέρνησης»,  το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον κορυφαίο Σουηδό διπλωμάτη στην πρωτεύουσα Ραμπάτ και του μετέφερε την «πλέον σθεναρή καταδίκη από μέρους του βασιλείου του Μαρόκου αυτής της προσβολής και την απόρριψη αυτής της απαράδεκτης πράξης».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, ο πρεσβευτής του Μαρόκου στη Σουηδία, Καρίμ Μεντρέκ, ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στο βασίλειο για απροσδιόριστη διάρκεια.

Το γεγονός που πυροδότησε την οργή των αρχών του Μαρόκου, έλαβε χώρα χθες Τετάρτη μπροστά στο μεγαλύτερο ισλαμικό τέμενος της Στοκχόλμης όταν άνδρας, έσκισε και έκαψε σελίδες αντιτύπου του Κορανίου μπροστά στα βλέμματα εκατό περίεργων που παρακολουθούσαν και δημοσιογράφων.

Αρχικά, η σουηδική αστυνομία επέτρεψε την καύση του Κορανίου από τον 37χρονο ιρακινό εξτρεμιστή που έχει εγκαταλείψει τη χώρα του, επικαλούμενη την εκτίμησή ότι οι κίνδυνοι ασφάλειας που συνδέονται με την πράξη δεν δικαιολογούσαν την απόρριψη του αιτήματος για πραγματοποίηση της δράσης. Ωστόσο, μετά από εκτεταμένη οργή και κριτική, η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ρητορική μίσους εναντίον του δράστη

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα