ΑΘΗΝΑ
07:06
|
17.05.2024
Η αστυνομία χορήγησε άδεια σε διαδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας θα παραδοθεί στις φλόγες το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, έξω από τζαμί της Στοκχόλμης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια σε κινητοποίηση, ο διοργανωτής της οποίας σχεδιάζει να κάψει ένα Κοράνι έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης σήμερα Τετάρτη, ημέρα που ξεκινά η τριήμερη μουσουλμανική αργία Eid al-Adha.

Η αστυνομία ανέφερε στη γραπτή απόφασή της ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια που συνδέονται με το κάψιμο του ιερού μουσουλμανικού βιβλίου, «δεν ήταν τέτοιου χαρακτήρα που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, μια απόφαση απόρριψης του αιτήματος».

Το πράσινο φως ήρθε δύο εβδομάδες αφότου ένα σουηδικό εφετείο απέρριψε την απόφαση της αστυνομίας να αρνηθεί τις άδειες για δύο διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη, οι οποίες επρόκειτο να περιλαμβάνουν καύση Κορανίου.

Η αστυνομία είχε τότε επικαλεστεί ανησυχίες για την ασφάλεια, μετά το κάψιμο του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας τον περασμένο Ιανουάριο που οδήγησε σε πολυήμερες διαδηλώσεις, εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σουηδικών προϊόντων και έβαλε ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία, η οποία έχει μπλοκάρει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, κατηγορώντας τη Στοκχόλμη για απροθυμία να πατάξει κουρδικές ομάδες που θεωρεί «τρομοκράτες», προσβλήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι αρχές επέτρεψαν την διαδήλωση του Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, η αστυνομία απέρριψε δύο διαδοχικά αιτήματα για διαμαρτυρίες που αφορούσαν καύση Κορανίου – ένα από ιδιώτη και ένα από μια οργάνωση, έξω από τις πρεσβείες της Τουρκίας και του Ιράκ στη Στοκχόλμη τον Φεβρουάριο.

Το εφετείο στα μέσα Ιουνίου έκρινε ότι η αστυνομία έκανε λάθος που απαγόρευσε τις συγκεκριμένες διαμαρτυρίες, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα τάξης και ασφάλειας» που αναφέρει η αστυνομία δεν είχαν «αρκετά σαφή σύνδεση με το προγραμματισμένο γεγονός ή την άμεση γειτνίασή του».

Το αίτημα για τη σημερινή διαδήλωση κατατέθηκε από τον ίδιο ιδιώτη που είχε δει το προηγούμενο αίτημά του να απορρίπτεται.

«Θέλω να διαδηλώσω μπροστά από το μεγάλο τζαμί στη Στοκχόλμη και θέλω να εκφράσω τη γνώμη μου για το Κοράνι… Θα σκίσω το Κοράνι και θα το κάψω», έγραψε στην αίτηση ο 37χρονος Σαλουάν Μόμικα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αστυνομία πάντως, μετά την έγκριση του αιτήματος για την κινητοποίηση, ανακοίνωσε την κάλεσε ενισχύσεις από όλη τη χώρα για να τηρηθεί η τάξη, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP στη Στοκχόλμη, από νωρίς αρκετά αστυνομικά οχήματα παρατάχθηκαν κοντά στο τζαμί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη, αφρικανική σκόνη και ισχυροί άνεμοι

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα