ΑΘΗΝΑ
17:22
|
26.04.2024
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «έγκλημα μίσους» και ανησυχητικά επίπεδα ισλαμοφοβίας, ρατσισμού και διακρίσεων στην Ευρώπη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Σουηδίας προέκυψε χθες μετά την κίνηση του Σουηδοδανό ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Hard Course, Ράσμους Παλουντάν, προχθές Παρασκευή, να κάψει ένα Κοράνι μπροστά στην τουρκική πρεσβεία στην Στοκχόλμη.

Λίγες μόνο μέρες μετά την αντίδραση της Άγκυρας που προκάλεσε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ομοίωμα του Τούρκου προέδρου κρεμάστηκε ανάποδα από έναν στύλο μπροστά από το δημαρχείο, το χθεσινό επεισόδιο ανεβάζει στο «κόκκινο» τις σχέσεις των δύο χωρών.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια πράξη που διαπράχθηκε με το ιερό μας βιβλίο, το ιερό Κοράνι, που διαπράχθηκε σήμερα στη Σουηδία, παρόλες τις προειδοποιήσεις από τη χώρα μας. Δεν συμφωνούμε καθόλου ότι αυτή η πράξη ισλαμοφοβικής πρόκλησης κατά των μουσουλμάνων, που προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, είναι αποδεκτή στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των υπευθύνων για αυτό το έγκλημα μίσους και καλούμε όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης κατά της ισλαμοφοβίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

«Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει εδώ ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να πάει να ζήσει αλλού», δήλωσε σε ομιλία του που διήρκησε σχεδόν μια ώρα ο Παλουντάν, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Η σουηδική αστυνομία έκρινε χθες, Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες της διαδήλωσης και της έκφρασης στη Σουηδία δεν δικαιολογούν την απαγόρευση αυτής της δράσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Από την πλευρά του ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ δήλωσε ότι οι ισλαμοφοβικές προκλήσεις είναι αποτρόπαιες. «Η Σουηδία έχει μεγάλη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράστηκαν», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα