ΑΘΗΝΑ
11:08
|
28.04.2024
Έκρινε πως είναι αντισυνταγματικό να χρησιμοποιείται η φυλή ως παράγοντας πιο ευνοϊκής μεταχείρισης για εγγραφή στα ΑΕΙ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση-βόμβα για τη συνέχιση της πιο ευνοϊκής πρόσβασης Αφροαμερικανών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνιστά η απόφαση που εξέδωσε απόψε το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με την πολιτική της «θετικής δράσης» που είναι γνωστή ως «affirmative action».

Η απόφαση ελήφθη  με 6 ψήφους υπέρ και 3 κατά έπειτα από την προσφυγή του συντηρητικού ακτιβιστή Εντουαρντ Μπλουμ που εδώ και χρόνια προσπαθεί να πετύχει την ακύρωση του πλαίσιου της «θετικής δράσης» με το επιχείρημα πως παραβιάζει τα ίσα δικαιώματα μεταξύ πολιτών ανεξαρτήτως χρώματος και φυλετικής καταγωγής. Ωστόσο, ο Μπλουμ και οι ομοϊδεάτες του ξεχνούν πως το μέτρο πολιτικών «θετικής δράσης» θεσπίστηκε ως μικρό αντίτιμο για τις ρατσιστικές διακρίσεις και εγκλήματα αιώνων  σε βάρος των μαύρων Αμερικανών στις ΗΠΑ…

Ο Έντουαρντ Μπλουμ

Στην προκειμένη περίπτωση ο Έντουαρντ Μπλουμ χρησιμοποίησε τις περιπτώσεις λευκών και ασιατικής καταγωγής Αμερικανών που σε γενικές γραμμές κατηγορούν τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βόρειας Καρολίνας πως τους αντιμετώπισε άνισα ευνοώντας Αφροαμερικανούς υποψήφιους που ήθελαν να εισαχθούν στις σχολές των συγκεκριμένων ΑΕΙ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ σήμερα αποφάσισε ότι το να χρησιμοποιείται η φυλή ως παράγοντας για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και κολέγια είναι αντισυνταγματικό καθώς πλήττει τα δικαιώματα ορισμένων φυλών έναντι άλλων.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δείχνει να απηχεί ευρύτερα τις απόψεις ενός μεγάλου μέρους της αμερικανικής κοινωνίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Pew Research Center που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουνίου 2023 κατέγραψε ότι οι μισοί Αμερικανοί ενήλικες δεν εγκρίνουν την ευνοϊκή μεταχείριση υποψηφίων στα πανεπιστήμια και τα κολέγια λόγω χρώματος και φυλετικής καταγωγής.

Ακροδεξιό το Ανώτατο Δικαστήριο, λέει ο Μπάιντεν

Η εξέλιξη προκάλεσε απόψε την έντονη αντίδραση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν που δήλωσε πως δεν πρόκειται για ένα «φυσιολογικό Ανώτατο Δικαστήριο αλλά για ένα ακροδεξιό που εγκατέλειψε δικαστικό προηγούμενο δεκαετιών».

Ξεκαθάρισε, έτσι, πως διαφωνεί ριζικά με την σημερινή απόφαση γιατί «τα κολέγιά μας είναι πιο ισχυρά όταν έχουν φυλετική πολυμορφία» και η πολυμορφία «είναι αυτή που κάνει το έθνος μας πιο ισχυρό» γιατί εξασφαλίζει πως η Αμερική έχει διαθέσιμο όλο το εύρος ταλέντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα