ΑΘΗΝΑ
23:10
|
02.05.2024
Επιστράτευση δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών σε ολόκληρη τη Γαλλία με εντολή Μακρόν και εκατοντάδες συλλήψεις, ενώ η κατάσταση παραμένει έκρυθμη για πέμπτη μέρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εξακολουθεί να μαίνεται η ένταση στη Γαλλία, με αυτοκίνητα και κτίρια να πυρπολούνται, καταστήματα να λεηλατούνται και περισσότερα από 900 άτομα να συλλαμβάνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, ενώ η ταφή του 17χρονου Νάελ, η δολοφονία του οποίου από σφαίρα αστυνομικού πυροδότησε νέο κύμα βίας στη χώρα έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο.

Παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές εκκλήσεις για ηρεμία και τη σκληρή αστυνόμευση που επέβαλε η κυβέρνηση Μακρόν, με εκατοντάδες συλλήψεις να πραγματοποιούνται και τον Γάλλο Πρόεδρο να επιχειρεί να πείσει ότι τα περιστατικά βίας αμβλύνονται λόγω της επιβολής αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, οι ζημιές παραμένουν εκτεταμένες και ταραχές ξέσπασαν επίσης σε ορισμένα υπερπόντια γαλλικά εδάφη, όπου ένας 54χρονος έχασε τη ζωή του αφού χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα στη Γαλλική Γουιάνα. 

Περίπου 45.000 αστυνομικοί με την υποστήριξη ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων επιστρατεύθηκαν την Παρασκευή, ωστόσο παρά την εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σημειώθηκαν λεηλασίες και ταραχές στις πόλεις της Λυών, της Μασσαλίας και της Γκρενόμπλ, με ομάδες νεαρών να λεηλατούν καταστήματα, να βάζουν φωτιές και να συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η νότια πόλη-λιμάνι της Μασσαλίας βίωσε δεύτερη νύχτα αναταραχών, καθώς νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής νεαροί εκτόξευσαν βλήματα, έβαλαν φωτιές και λεηλάτησαν καταστήματα, σύμφωνα με την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου ενός καταστήματος πώλησης όπλων. Ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, ζήτησε ενισχύσεις από Γάλλους στρατιώτες υποστηρίζοντας ότι «οι σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες».

 Στο Στρασβούργο ένα κατάστημα Apple λεηλατήθηκε, με την αστυνομία να απαντά με χρήση δακρυγόνων, ενώ ως ηπιότερη παρουσιάζεται από τις αρχές η κατάσταση στο Παρίσι, όπου οι βιτρίνες ενός καταστήματος fast-food κατέρρευσαν σε εμπορικό κέντρο με τις αστυνομικές δυνάμεις να ανακοινώνουν ότι απώθησαν άτομα που φέρεται επιχειρούσαν να εισβάλουν σε ένα κλειστό κατάστημα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο,  οι αρχές της πόλης της Λυών ανέφεραν ότι οι διαμαρτυρόμενοι έβαλαν και πάλι φωτιές και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στα προάστια. Στο κέντρο της πόλης, η αστυνομία προχώρησε σε 31 συλλήψεις επιχειρώντας να σταματήσει την απόπειρα λεηλασίας καταστημάτων μετά από μια διαμαρτυρία κατά της αστυνομικής βίας στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.300 άτομα το βράδυ της Παρασκευής.

Στο μικρό νησί του Ινδικού Ωκεανού Ρεϋνιόν, όπου το βράδυ της Παρασκευής αναπτύχθηκαν περίπου 150 αστυνομικοί, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, πέταξαν βλήματα εναντίον της αστυνομίας και προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα και κτίρια, δήλωσαν αξιωματούχοι. 

«Μιμητική βία» βλέπει ο Μακρόν

Αφού επέστρεψε εσπευσμένα από μια σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προεδρεύσει μιας έκτακτης συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατήγγειλε την «απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου» από ορισμένες πλευρές, χωρίς ωστόσο να κηρύξει επίσημα κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, αποποιήθηκε των ευθυνών του κράτους, μεταθέτοντας τις στους γονείς, τους οποίους κάλεσε να αναλάβουν την ευθύνη για τους ανήλικους ταραξίες, το ένα τρίτο των οποίων είναι «πολύ νέοι», όπως ισχυρίστηκε. 

Παράλληλα έκανε λόγο για «μιμητική βία» και προανήγγειλε συνεργασία με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Snapchat για τον περιορισμό της, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα θεσπίσει διαδικασίες για την «αφαίρεση του πιο ευαίσθητου περιεχομένου» συμπληρώνοντας ότι αναμένει «πνεύμα ευθύνης» από τις εταιρείες τεχνολογίας.

Εκπρόσωπος του Snapchat δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αυξήσει τις ενέργειές της από την Τρίτη προκειμένου να εντοπίσει και να δράσει σε περιεχόμενο που σχετίζεται με τις ταραχές.

Ευκαιρία αποκλιμάκωσης ή σπίθα για νέο κύκλο βίας;

Η κηδεία του Ναέλ, η οποία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ναντέρ, του προαστίου του Παρισιού όπου ο 17χρονος ζούσε και σκοτώθηκε, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ευκαιρία για τον τερματισμό της βίας των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, με το ενδεχόμενο, ωστόσο, να πυροδοτήσει ακόμη περισσότερη βία να παραμένει ορατό. 

Οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν ζητήσει από τους δημοσιογράφους να παραμείνουν μακριά από την τελετή, τονίζοντας ότι είναι «μέρα περισυλλογής» για τους συγγενείς του θύματος της αστυνομικής δολοφονίας..

«Δεν κατηγορώ την αστυνομία, κατηγορώ ένα άτομο: αυτόν που αφαίρεσε τη ζωή του γιου μου» δήλωσε η μητέρα του μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση, συμπληρώνοντας ότι ο 38χρονος αστυνομικός που ευθύνεται για τη δολοφονία του γιου της, και ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη και βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση «είδε ένα αραβικό πρόσωπο, ένα μικρό παιδί, και ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή».

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ηνωμένων Εθνών τόνισε την Παρασκευή ότι η δολοφονία του εφήβου βορειοαφρικανικής καταγωγής αποτελεί «μια ευκαιρία για τη χώρα να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά ζητήματα του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων στην επιβολή του νόμου» με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών να απορρίπτει την σύσταση μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, χαρακτηρίζοντας «εντελώς αβάσιμους» τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα