ΑΘΗΝΑ
22:56
|
09.05.2024
Εξώδικη απαίτηση απόσυρσης της έρευνας Solomon και El País που αποκαλύπτει το modus operandi της οικονομικής αφαίμαξης προσφύγων τα τελευταία χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ζοφερό τοπίο που επικρατεί στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μέλη τους που είναι επιφορτισμένα με τη φύλαξη των συνόρων αναδεικνύεται για ακόμη μία φορά μετά την πολύκροτη τραγωδία στην Πύλο, με την Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου (ΕΣΥΦΝΕ) να προχωρά σε εξώδικη δήλωση εναντίον του δημοσιογραφικού μέσου Solomon μετά την ανάδειξη της ασύλληπτης οικονομικής αφαίμαξης που υφίστανται οι αιτούντες άσυλο από τις δυνάμεις ασφαλείας στη συνοριογραμμή του Έβρου και της αποκάλυψης του modus operandi των αρχών τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, η ΕΦΣΥΝΕ διαμαρτύρεται για τα ευρήματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το Solomon και την ιταλική El País και υπογράφουν οι Σταύρος Μαλιχούδης και Αντρές Μουρένζα, χαρακτηρίζοντάς τα ως «συκοφαντικά και αναληθή» και καλεί το Μέσο «σε ανάκληση της δημοσίευσης και ανάρτηση επανορθωτικού δημοσιεύματος».

Κατά τραγική, μάλιστα, σύμπτωση, η ημερομηνία επίδοσης του εξωδίκου συμπίπτει, όπως επισημαίνει το Solomon με την ανακοίνωση της σύλληψης πέντε συνοριοφυλάκων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ισαακίου Διδυμοτείχου, με την κατηγορία της εμπλοκής σε κύκλωμα διακίνησης αιτούντων άσυλο. «Δηλαδή, την ίδια ημέρα που οι συνοριοφύλακες του Έβρου ζητούσαν να ανακληθεί η έρευνα που περιέγραφε ότι Έλληνες συνοριοφύλακες αφαιρούν χρήματα και κινητά τηλέφωνα από πρόσφυγες που επαναπροωθούν, συνελήφθησαν πέντε συνάδελφοί τους, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες χώρες και 59 κινητά τηλέφωνα» υπογραμμίζει το Solomon.

Την ίδια ώρα, το δημοσιογραφικό μέσο απορρίπτει τον ισχυρισμό της ΕΣΥΦΝΕ περί στοχοποίησης συγκεκριμένου προσώπου, παραπέμποντας ταυτόχρονα τα μέλη της στην πρόσφατα δημοσιευμένη ενδιάμεση έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), σύμφωνα με την οποία ο ελάχιστος αριθμός των ατόμων που επαναπροωθήθηκαν μεταξύ 2020-2022 εκτιμάται σε 2.157 άτομα, με τα θύματα να καταγγέλλουν πως είχαν υποστεί βία στο 88% των περιπτώσεων, και πως είχαν αφιαρεθεί με τη βία τα υπάρχοντα και τα χρήματά τους σε ποσοστό 93%. 

«Στο δια ταύτα: υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας και την πεποίθηση πως υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει το Solomon σημειώνοντας ταυτόχρονα πως βρίσκεται στη διάθεση της Ένωσης για μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το Εξώδικο που απέστειλε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου (ΕΣΥΦΝΕ) στο Solomon:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Πεθαίνοντας μόνος σε ένα παγκάκι στην Πανόρμου…

Εργατικό δυστύχημα στην Ορεστιάδα: Νεκρός 50χρονος που καταπλακώθηκε από μηχάνημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα