ΑΘΗΝΑ
07:02
|
02.05.2024
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διαφωνεί για το αν θα εγκρίνει την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για τη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας διαφωνεί για το αν θα υποκύψει στη βρετανική πίεση και θα εγκρίνει την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon για τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Welt Am Sonntag, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Μια συμφωνία που συνήψαν το Ριάντ και η BAE Systems (BAES.L) πριν από πέντε χρόνια για την προμήθεια 48 τέτοιων αεροσκαφών τέθηκε σε αναμονή λόγω του πολέμου στην Υεμένη, όπου οι αραβικές δυνάμεις υπό τη Σαουδική Αραβία παρενέβησαν το 2015.

Το ένα τρίτο των εξαρτημάτων για τα αεριωθούμενα αεροσκάφη προέρχονται από τη Γερμανία, είπαν τότε στο Reuters πηγές της βιομηχανίας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς των αριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ τείνουν να επιτρέψουν την εξαγωγή, αλλά οι Πράσινοι και τμήματα του SPD είναι σθεναρά αντίθετα με την κίνηση, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Γερμανία επέβαλε σκληροπυρηνική διακοπή των πωλήσεων όπλων στο Ριάντ μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, ακολουθώντας μια πολύ πιο σκληρή προσέγγιση από τους μεγάλους συμμάχους όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Βρετανία.

Μια κυβερνητική συμφωνία του Μαρτίου 2018 μεταξύ της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του SPD απαγόρευσε τις πωλήσεις όπλων σε οποιαδήποτε μέρη στον πόλεμο στην Υεμένη, εκτός από ορισμένα είδη που είχαν εγκριθεί προηγουμένως και αυτά που θα παραμείνουν στην αγοράστρια χώρα.

Μετά την προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο αντιπροσώπων τους στην Υεμένη, οι Βρετανοί υποστήριξαν ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εμποδίσει την εξαγωγή αεροσκαφών Eurofighter σε τρίτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα