ΑΘΗΝΑ
12:19
|
27.04.2024
Ένας 43χρονος Τατζίκος άρπαξε ένα όπλο, πυροβόλησε και σκότωσε δύο αξιωματικούς ασφαλείας στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Μολδαβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας 43χρονος Τατζίκος άρπαξε ένα όπλο, πυροβόλησε και σκότωσε δύο αξιωματικούς ασφαλείας και τραυμάτισε έναν πολίτη στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο της Μολδαβίας την Παρασκευή, αφού του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, δήλωσαν οι αρχές.

Ο δράστης τραυματίστηκε ο ίδιος και συνελήφθη, είπε η αστυνομία, σε ένα περιστατικό που γείωσε για λίγο πτήσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κισινάου.

Ο εν ενεργεία γενικός εισαγγελέας της Μολδαβίας, Ίον Μουντεάνου, δήλωσε ότι ο πυροβολισμός εξετάζεται ως τρομοκρατική ενέργεια. Οι ερευνητές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλα άτομα, αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι είχε σχέση με κάποια ένοπλη ομάδα.

Μια μάρτυρας, η Ολένα Σεβελίοβα, είπε ότι της είπαν να εκκενώσει το αεροδρόμιο μαζί με άλλους επιβάτες και άκουσε τέσσερις ή πέντε πυροβολισμούς περίπου 30 λεπτά αργότερα.

«Ακούσαμε μερικά όπλα να πυροβολούν ενώ είχαμε ήδη εκκενωθεί από το αεροδρόμιο στη μέση της φυγής, μας ζητήθηκε να κρυφτούμε πίσω από τα τεχνικά κτίρια εκεί», είπε στο Reuters τηλεφωνικά.

Ο πρωθυπουργός Ντορίν Ρετσεάν είπε ότι ο δράστης άρπαξε ένα όπλο από έναν αξιωματούχο της συνοριακής αστυνομίας καθώς τον συνόδευαν μακριά.

Οι δύο νεκροί ήταν ένας συνοριοφύλακας και ένας αξιωματικός ασφαλείας του αεροδρομίου, είπε η πρόεδρος Μάγια Σαντού, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της.

Ο εισαγγελέας Μουντεάνου είπε ότι ο ένοπλος είχε διαβατήριο από το Τατζικιστάν, ένα πρώην σοβιετικό κράτος στην κεντρική Ασία, και είχε φτάσει στο Κισινάου από την Κωνσταντινούπολη.

Ήταν ταραγμένος όταν του ζητήθηκε να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους ήρθε στη Μολδαβία. Ο πυροβολισμός ξέσπασε την ώρα που τον μετέφεραν σε περιοχή του αεροδρομίου για πτήση επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μολδαβός πολιτικός Ντράγκος Γκάλμπουρ, επικαλούμενος δικές του πηγές, είπε ότι ο ύποπτος είχε δεχτεί περίπου 10 τραύματα από πυροβολισμούς, είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και παρέμεινε υπό κράτηση των ειδικών δυνάμεων.

Η Μολδαβία, η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, έχει πληθυσμό 2,6 εκατομμυρίων και πιέζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σεβελίοβα, 48 ετών, μια Ουκρανίδα στέλεχος που περίμενε να επιβιβαστεί σε πτήση για Μιλάνο, είπε ότι οι επιβάτες δεν ενημερώθηκαν αρχικά γιατί έπρεπε να εκκενώσουν.

«Δεν ήταν σαφές εάν υπήρχε βόμβα ή είχε συμβεί κάτι. Μόνο αφού απομακρυνθήκαμε πολύ από το αεροδρόμιο μας είπαν ότι υπάρχει κάποιος που πυροβολεί.»

Η Μολδαβία χρησιμοποιείται συχνά για πτήσεις από τους κατοίκους της γειτονικής Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τους τον Φεβρουάριο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Αγώνες για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή

Χαλκίδα: Πέταξαν σκύλο σε κάδο σκουπιδιών και έβαλαν φωτιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα