ΑΘΗΝΑ
01:12
|
03.05.2024
«Ηπιότερης έντασης» τα περιστατικά το βράδυ του Σαββάτου, με την κυβέρνηση Μακρόν να διοχετεύει σύσσωμες τις δυνάμεις ασφαλείας για την κατατάπνιξη της λαϊκής εξέγερσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να αναβάλλει την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία αναγκάστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υπό το βάρος των αναταραχών και των συγκρούσεων που συνεχίστηκαν για πέμπτη νύχτα σε πόλεις της Γαλλίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, παρά την κυβερνητική προσπάθεια να καταπνιγεί το κύμα λαϊκής οργής που ξέσπασε με την αστυνομική δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, με την επιστράτευση περίπου 45.000 αστυνομικών, καθώς και τεθωρακι.σμένων οχημάτων και ελικοπτέρων που επιστρατεύτηκαν για να ενισχύσουν τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της, το Παρίσι, τη Λυών και τη Μασσαλία.

Ως «χαμηλότερης έντασης» χαρακτήρισε  το υπουργείο Εσωτερικών τα περιστατικά που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, συμπληρώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε 719 συλλήψεις έναντι 1.311 που είχε πραγματοποιήσει το βράδυ της προηγούμενης ημέρας. 

Ένταση επικράτησε κυρίως στη Μασσαλία, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και συγκρούστηκαν με νεαρούς γύρω από το κέντρο της πόλης μέχρι αργά τη νύχτα, ενώ περιορισμένης έκτασης περιστατικά σημειώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού, τη Νίκαια και την ανατολική πόλη του Στρασβούργου.

Από την έναρξη του ξεσπάσματος βίας στη Γαλλία έχουν πυρποληθεί 2.000 οχήματα, ενώ περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέραλντ Νταρμανίν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας των συλληφθέντων ήταν 17 ετών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίκ Ντιπόν-Μορέτι, δήλωσε ότι το 30% των συλληφθέντων ήταν κάτω των 18 ετών.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 700 καταστήματα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και υποκαταστήματα τραπεζών βανδαλίστηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις κάηκαν ολοσχερώς όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.

Η Γαλλία αναβιώνει μνήμες από τις πανεθνικές ταραχές του 2005 που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες και ανάγκασαν τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τον θάνατο δύο νεαρών ανδρών που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία σε υποσταθμό της ΔΕΗ καθώς κρύβονταν από την αστυνομία.

Με την κυβέρνηση να προτρέπει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν εμπρηστικό υλικό, ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με αξιωματούχους των Meta, Twitter, Snapchat και TikTok. Το Snapchat δήλωσε ότι έχει μηδενική ανοχή σε περιεχόμενο που προωθεί τη βία.

Ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον 17χρονο Ναέλ τελεί υπό προληπτική κράτηση στο πλαίσιο επίσημης έρευνας για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, κάτι που ισοδυναμεί με την απαγγελία κατηγοριών σύμφωνα με τις αγγλοσαξονικές δικαιοδοσίες, με τον δικηγόρο του να επιμένει πως ο πελάτης του στόχευε εξαρχής το πόδι του 17χρονου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα