ΑΘΗΝΑ
17:06
|
05.05.2024
Η γιαγιά του εφήβου που πυροβολήθηκε από την αστυνομία δήλωσε την Κυριακή ότι ήθελε να τελειώσει η εθνική εξέγερση που προκλήθηκε από το θάνατό του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γιαγιά του εφήβου που πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ελέγχου κυκλοφορίας σε προάστιο του Παρισιού δήλωσε την Κυριακή ότι ήθελε να τελειώσει η εθνική εξέγερση που προκλήθηκε από τη δολοφονία του, μετά από πέμπτη νύχτα αναταραχής.

Είπε ότι οι ταραχοποιοί χρησιμοποιούσαν τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ την περασμένη Τρίτη ως δικαιολογία για να προκαλέσουν όλεθρο και ότι η οικογένεια ήθελε ηρεμία.

«Τους λέω [στους ταραχοποιούς] να σταματήσουν», είπε η γιαγιά, που αναγνωρίζεται ως Νάντια από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στο BFM TV.

«Ο Ναέλ πέθανε. Η κόρη μου χάθηκε… δεν έχει πια ζωή.»

Ερωτηθείσα για μια εκστρατεία crowdfunding που είχε λάβει υποσχέσεις άνω των 670.000 ευρώ για τον αστυνομικό που κατηγορήθηκε για εκούσια ανθρωποκτονία λόγω του πυροβολισμού, η Νάντια είπε: «Πονάει η καρδιά μου».

Οι τελευταίες ταραχές, μετά την κηδεία του Ναχέλ του Σαββάτου στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, ήταν λιγότερο έντονες από το προηγούμενο βράδυ, δήλωσε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν είπε ότι 45.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν ξανά το βράδυ της Κυριακής.

Από τότε που πυροβολήθηκε ο Ναέλ, οι ταραχοποιοί έχουν πυρπολήσει αυτοκίνητα και λεηλάτησαν καταστήματα, αλλά και στόχευσαν κρατικούς θεσμούς – δημαρχεία και αστυνομικά τμήματα. Το σπίτι του δημάρχου του L’Hay-les-Roses κοντά στο Παρίσι δέχτηκε επίθεση ενώ η γυναίκα και τα παιδιά του κοιμόντουσαν μέσα.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε μια κρατική επίσκεψη στη Γερμανία που επρόκειτο να ξεκινήσει την Κυριακή για να χειριστεί τη χειρότερη κρίση για την ηγεσία του από τότε που οι διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Γαλλίας στα τέλη του 2018.

Στα μέσα Απριλίου, ο Μακρόν έδωσε στον εαυτό του 100 ημέρες για να φέρει τη συμφιλίωση και την ενότητα σε μια διχασμένη χώρα μετά από απεργίες και μερικές φορές βίαιες διαμαρτυρίες για την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, την οποία είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία.

Αντίθετα, ο θάνατος του Ναέλ έχει τροφοδοτήσει μακροχρόνιες καταγγελίες για διακρίσεις, αστυνομική βία και συστημικό ρατσισμό εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου -που αρνούνται οι αρχές- από ομάδες δικαιωμάτων και στα χαμηλού εισοδήματος, ρατσιστικά μικτά προάστια που κυκλώνουν μεγάλες γαλλικές πόλεις.

Ο αστυνομικός που εμπλέκεται παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε θανατηφόρα, λέει ο εισαγγελέας, λέγοντας στους ανακριτές ότι ήθελε να αποτρέψει μια επικίνδυνη αστυνομική καταδίωξη. Ο δικηγόρος του Λωρέν-Φρανκ Λιενάρ είπε ότι δεν σκόπευε να σκοτώσει τον έφηβο.

Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 719 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ του Σαββάτου, σε σύγκριση με 1.311 το προηγούμενο βράδυ και 875 το βράδυ της Πέμπτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι οι ταραχές έχουν καταπνιγεί. «Υπήρξαν προφανώς λιγότερες ζημιές, αλλά θα παραμείνουμε κινητοποιημένοι τις επόμενες ημέρες. Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, κανείς δεν διεκδικεί τη νίκη», δήλωσε ο Λοράν Νούνες.

Συγκεντρώσεις αύριο στη Γαλλία μπροστά από τα δημαρχεία μετά τη νέα επίθεση εναντίον δημάρχου

Δήμαρχοι και πολίτες καλούνται να συγκεντρωθούν αύριο, Δευτέρα, μπροστά από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη τη Γαλλία, οι σειρήνες των οποίων θα ηχήσουν, μετά την επίθεση με όχημα εναντίον της κατοικίας δημάρχου πόλης κοντά στο Παρίσι, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF).

«Η AMF αποφάσισε να καλέσει τους αιρετούς και τον πληθυσμό σε κινητοποίηση, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια (…) και στο πλαίσιο αυτό αύριο στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) αποφασίσαμε με (…) όλους τους δημάρχους της Γαλλίας να καλέσουμε σε συγκεντρώσεις στα προαύλια των δημαρχείων, θα ηχήσουν οι σειρήνες (…) και συνεχίζουμε καθημερινά τη δουλειά μας για να επανέλθει η τάξη», δήλωσε ο Νταβίντ Λινάρ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, η κατοικία του συντηρητικού δημάρχου της πόλης Λ’ Άι-λε-Ροζ, στην ευρύτερη περιφέρεια του Παρισιού, δέχθηκε επίθεση από ταραχοποιούς που έριξαν επάνω της ένα όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν η σύζυγος του δημάρχου και ένα από τα παιδιά του την ώρα που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο τοπικός εισαγγελέας δήλωσε πως άρχισε έρευνα για απόπειρα φόνου.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή όπου δέχθηκε επίθεση το σπίτι του δημάρχου και επανέλαβε την έκκλησή της για να τερματισθεί η «απαράδεκτη» βία.

Η Κίνα παραπονιέται στη Γαλλία μετά τον τραυματισμό Κινέζων τουριστών σε ταραχές

Το Γενικό Προξενείο της Κίνας στη Μασσαλία διαμαρτυρήθηκε στη Γαλλία, αφού έσπασαν τα τζάμια ενός λεωφορείου που μετέφερε κινεζικό τουριστικό συγκρότημα στη νότια πόλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά επιβάτες, ανέφερε σε δήλωση την Κυριακή το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων της Κίνας.

Η επίσημη καταγγελία του Γενικού Προξενείου καλούσε τη Γαλλία να διασφαλίσει την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών και της περιουσίας τους, ανέφερε η δήλωση.

Το λεωφορείο δέχτηκε επίθεση από ταραχοποιούς την Πέμπτη, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, κατά τη διάρκεια βίας που έπληξε γαλλικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες μετά τον πυροβολισμό της αστυνομίας σε έναν έφηβο βορειοαφρικανικής καταγωγής. Οι Κινέζοι τουρίστες έφυγαν έκτοτε από τη Γαλλία, ανέφερε η ανακοίνωση του Προξενικού Γραφείου.

Οι Κινέζοι πολίτες στη Γαλλία ή που κατευθύνονται προς τη Γαλλία θα πρέπει να «ενισχύουν την πρόληψη» και να είναι «πιο προσεκτικοί και προσεκτικοί» υπό το φως των ταραχών που έχουν σαρώσει ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, πρόσθεσε η ανακοίνωση του προξενικού γραφείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα