ΑΘΗΝΑ
12:43
|
06.05.2024
Το Twitter έχει εφαρμόσει ένα προσωρινό όριο στον αριθμό των tweets που μπορούν να διαβάσουν οι χρήστες σε μια ημέρα, δήλωσε ο ιδιοκτήτης Ίλον Μασκ..
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Twitter έχει εφαρμόσει ένα προσωρινό όριο στον αριθμό των tweets που μπορούν να διαβάσουν οι χρήστες σε μια ημέρα, δήλωσε ο ιδιοκτήτης Ίλον Μασκ, όπως μεταδίδει το BBC.

Σε ένα δικό του tweet, ο Μασκ είπε ότι οι μη επαληθευμένοι λογαριασμοί περιορίζονται πλέον στην ανάγνωση 1.000 αναρτήσεων την ημέρα.

Για νέους μη επαληθευμένους λογαριασμούς, ο αριθμός είναι 500. Εν τω μεταξύ, οι λογαριασμοί με κατάσταση «επαληθευμένου» περιορίζονται επί του παρόντος σε 10.000 δημοσιεύσεις την ημέρα.

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας έθεσε αρχικά αυστηρότερα όρια, αλλά τα άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της μετακόμισης.

Ο κ. Μασκ είπε ότι τα προσωρινά όρια ήταν για την αντιμετώπιση «ακραίων επιπέδων απόσυρσης δεδομένων και χειραγώγησης του συστήματος».

Δεν εξήγησε τι σημαίνει χειραγώγηση συστήματος σε αυτό το πλαίσιο.

«Είχαμε δει τέτοια λεηλάτηση δεδομένων που υποβάθμιζε την υπηρεσία για τους κανονικούς χρήστες», εξήγησε ο κ. Μασκ την Παρασκευή, αφού στους χρήστες εμφανίστηκαν οθόνες που τους ζητούσαν να συνδεθούν για να δουν περιεχόμενο στο Twitter.

Η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως «προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης».

Δεν είναι απολύτως σαφές σε τι αναφέρεται ο κ. Μασκ με την απόξεση δεδομένων, αλλά φαίνεται ότι εννοεί την απόξεση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που χρησιμοποιούνται από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, τα οποία τροφοδοτούν chatbots όπως το ChatGPT του Open AI και το Bard της Google.

Με απλά λόγια, η απόξεση δεδομένων είναι η άντληση πληροφοριών από το διαδίκτυο. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα πρέπει να μάθουν από τις μάζες πραγματικών ανθρώπινων συνομιλιών. Αλλά η ποιότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός chatbot. Ο τεράστιος όγκος δισεκατομμυρίων αναρτήσεων του Reddit και του Twitter θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά σημαντικά δεδομένα εκπαίδευσης – και χρησιμοποιούνται από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Όμως πλατφόρμες όπως το Twitter και το Reddit θέλουν να πληρώνονται για αυτά τα δεδομένα.

Τον Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος του Reddit, Στιβ Χάφμαν, δήλωσε στους New York Times ότι ήταν δυσαρεστημένος με αυτό που έκαναν οι εταιρείες AI.

«Το σύνολο δεδομένων του Reddit είναι πραγματικά πολύτιμο», είπε. «Αλλά δεν χρειάζεται να δώσουμε όλη αυτή την αξία σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο δωρεάν».

Το Twitter έχει ήδη αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες για πρόσβαση στη διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών του (API), η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τρίτες εφαρμογές και ερευνητές – η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Υπάρχουν και άλλοι πιθανοί λόγοι για τη αλλαγή.

Ο κ. Μασκ ωθεί τους ανθρώπους προς το Twitter Blue, την υπηρεσία συνδρομής επί πληρωμή. Είναι πιθανό να εξετάζει ένα μοντέλο όπου οι χρήστες θα πρέπει να πληρώσουν για να αποκτήσουν μια πλήρη υπηρεσία Twitter – και πρόσβαση σε απεριόριστες αναρτήσεις.

Έχοντας σηματοδοτηθεί από ένα μπλε τικ, η κατάσταση «Επαληθευμένος» δόθηκε δωρεάν από το Twitter σε λογαριασμούς υψηλού προφίλ προτού αναλάβει ο κ. Μασκ ως το αφεντικό του. Τώρα, οι περισσότεροι χρήστες πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος συνδρομής από 8 $ το μήνα για να επαληθευτούν και μπορούν να αποκτήσουν την κατάσταση ανεξάρτητα από το προφίλ τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Downdetector – ο οποίος παρακολουθεί τις διακοπές στο διαδίκτυο – μια ομάδα 5.126 ατόμων ανέφερε προβλήματα πρόσβασης στην πλατφόρμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 16:12 BST το Σάββατο κατά την κορύφωσή του προβλήματος.

Στις ΗΠΑ, περίπου 7.461 άτομα ανέφεραν δυσλειτουργίες την ίδια περίοδο.

Αρχικά, ο Μασκ ανακοίνωσε όρια ανάγνωσης 6.000 αναρτήσεων την ημέρα για επαληθευμένους λογαριασμούς, 600 για μη επαληθευμένους λογαριασμούς και 300 για νέους μη επαληθευμένους λογαριασμούς.

Σε μια άλλη ενημέρωση, ο Μασκ είπε ότι «αρκετές εκατοντάδες οργανισμοί (ίσως και περισσότεροι) σαρώνουν τα δεδομένα του Twitter εξαιρετικά επιθετικά».

Αργότερα ανέφερε ότι υπήρχε επιβάρυνση στον ιστότοπό του, λέγοντας ότι ήταν «μάλλον θλιβερό να πρέπει να φέρεις μεγάλους αριθμούς διακομιστών στο διαδίκτυο σε έκτακτη βάση».

Ο διακομιστής είναι ένας ισχυρός υπολογιστής που διαχειρίζεται και αποθηκεύει αρχεία, παρέχοντας υπηρεσίες όπως ιστοσελίδες για τους χρήστες.

Ο Άνταμ Λίον Σμιθ από το BCS, το επαγγελματικό όργανο πληροφορικής του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η κίνηση ήταν «πολύ περίεργη», καθώς ο περιορισμός του χρόνου κύλισης των χρηστών θα επηρεάσει τα διαφημιστικά έσοδα της εταιρείας.

Ο κ. Μασκ αγόρασε την εταιρεία πέρυσι για 44 δισεκατομμύρια δολάρια μετά από πολλές διαπραγματεύσεις. Ήταν επικριτικός για την προηγούμενη διοίκηση του Twitter και είπε ότι δεν ήθελε η πλατφόρμα να γίνει θάλαμος ηχούς.

Αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης, μείωσε το εργατικό δυναμικό από λίγο λιγότερο από 8.000 άτομα σε περίπου 1.500.

Σε συνέντευξή του στο BBC, είπε ότι η μείωση του εργατικού δυναμικού δεν ήταν εύκολη.

Οι μηχανικοί συμπεριλήφθηκαν στις απολύσεις και η αποχώρησή τους προκάλεσε ανησυχίες για τη σταθερότητα της πλατφόρμας.

Όμως, ενώ ο κ. Μασκ αναγνώρισε κάποιες δυσλειτουργίες, είπε στο BBC τον Απρίλιο ότι οι διακοπές δεν είχαν διαρκέσει πολύ και ο ιστότοπος λειτουργούσε καλά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία κατέρριψε 36 πυραύλους ATACMS με την πρώτη. Πως;

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ρωσία: Νέα smartphones που εστιάζουν στην ενίσχυση έναντι της διαρροής δεδομένων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα