ΑΘΗΝΑ
00:56
|
01.05.2024
Δημοσκόπηση δείχνει ότι κλείνει η ψαλίδα και ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλιστών με το αριστερό Sumar ίσως «κόψει» την αυτοδυναμία Δεξιάς/Ακροδεξιάς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κόμματα της ισπανικής δεξιάς έχασαν έδαφος απέναντι στον υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά διατηρούν το προβάδισμα εν όψει των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα Δευτέρα 3 Ιουλίου στη δημοσιότητα, 20 ημέρες πριν από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το ακροδεξιό Vox, ο εν δυνάμει κυβερνητικός του εταίρος, εξασφαλίζουν αρκετές έδρες για να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία στην 350μελή βουλή, σύμφωνα με δύο σημερινές δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, τα αποτελέσματα τρίτης δημοσκόπησης προβλέπουν ότι τα δύο κόμμα της ισπανικής δεξιάς δεν εξασφαλίζουν για λίγο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Λαϊκό Κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις από την 29η Μαΐου, όταν ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές, μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές κατά τις οποίες το PSOE και ο κυβερνητικός του εταίρος Podemos υπέστησαν εκλογική ήττα. Ωστόσο, η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα της ισπανικής δεξιάς και τα PSOE και Sumar, τη νέα παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην οποία συμμετέχει το Podemos, έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του GAD3 για την εφημερίδα ABC, το PP εξασφαλίζει 150-154 έδρες, έναντι 150-153 στις αρχές του Ιουνίου, ενώ το Vox υποχωρεί στις 25-29 έδρες, έναντι 33-35 στις αρχές του Ιουνίου.

Δημοσκόπηση του IMOP Insights για την ιστοσελίδα El Confidencial δίνει σε συμμαχία PP/Vox 176-182 έδρες, έναντι 180-183 δύο εβδομάδες πριν.

Τρίτη δημοσκόπηση του 40DB για την εφημερίδα El Pais δείχνει ότι PP και Vox υπολείπονται των 176 εδρών που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία και εξασφαλίζουν 168 έδρες από 174 σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση 40DB.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα