ΑΘΗΝΑ
20:06
|
27.04.2024
Τέλος στη διπλωματική διένεξη Μπανγκόγκ-Κολόμπο για την τύχη του 29χρονου Muthu Raja.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επέστρεψε στη γενέτειρά του, Ταϊλάνδη, ο ελέφαντας, ο οποίος είχε δοθεί στη Σρι Λάνκα το 2001 και οδήγησε σε διπλωματική διένεξη των δύο κρατών εξαιτίας αναφορών για χρόνια κακοποίηση του ζώου στη νησιωτική χώρα.

Ο ηλικίας 29 ετών, Muthu Raja, επέστρεψε αεροπορικώς στην Ταϊλάνδη χθες Κυριακή 2 Ιουλίου με εμπορική πτήση. Το κόστος της μεταφοράς του ζώου εκτιμάται στα περίπου 540.000 δολάρια. Η Μπανγκόκ ζητούσε εδώ και καιρό την επιστροφή του ελέφαντα, ο οποίος φέρεται να κακοποιούνταν για χρόνια κατά την παραμονή του σε βουδιστικό ναό της Σρι Λάνκα.

Ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα έχει επισήμως ζητήσει συγγνώμη για την κακομεταχείριση του ζώου από τον βασιλιά της Ταϊλάνδης.

Ο ελέφαντας, βάρους 4.000 κιλών, μεταφέρθηκε στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κλουβί συνοδεία τεσσάρων Ταϊλανδών φροντιστών και ενός εργαζόμενου σε ζωολογική κήπο της Σρι Λάνκα. Το ταλαιπωρημένο παχύδερμο θα υποβληθεί σε υδροθεραπεία λόγω τραυματισμού του στο πόδι.

Τόσο στη Σρι Λάνκα όσο και στην Ταϊλάνδη οι ελέφαντες θεωρούνται ιερά ζώα.

Το 2001 η βασιλική οικογένεια της Ταϊλάνδης δώρισε τρεις ελέφαντες στη Σρι Λάνκα. Ένας εξ αυτών ήταν ο Muthu Raja, ο οποίος εκπαιδεύτηκε για τη μεταφορά ιερών κειμηλίων. Βουδιστικός ναός στη νότια Σρι Λάνκα, ήταν αυτός που ανέλαβε τη… φροντίδα του!

Οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων έχουν καταγγείλει ότι ο Muthu Raja ουδέποτε μετέφερε ιερά κειμήλια, αλλά εκτελούσε ιδιαίτερα επίπονες και βαριές εργασίες (υλοτομία). Ο ελέφαντας απέκτησε χρόνιο πρόβλημα στα πόδια λόγω τραυματισμών που αγνοήθηκαν από τους φροντιστές του. Ο Muthu Raja υπέφερε από πόνους και το δέρμα ήταν γεμάτο τραύματα όταν απομακρύνθηκε από τον ναό τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, AFP. Ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι ο χειριστής του ήταν αυτός που προκάλεσε στο ζώο τα περισσότερα τραύματά του.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, πολλοί ελέφαντες σε Σρι Λάνκα και αλλού «υφίστανται ανάλογη και χειρότερη μεταχείριση στην τουριστική βιομηχανία της εκμετάλλευσης και της κατάχρησης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα