ΑΘΗΝΑ
08:02
|
17.05.2024
Η ουκρανική πλευρά πρέπει να πειστεί να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Δύση πρέπει να σταματήσει τις αποστολές όπλων και μισθοφόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, αλλά οι προοπτικές είναι ελάχιστες λόγω της στάσης του Κιέβου και των δυτικών πατρώνων του, που επενδύουν σε μια στρατιωτική λύση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην Izvestia, ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η Ρωσία κρατά ανοιχτή την πόρτα για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της κρίσης, αλλά οι προοπτικές αυτού του σεναρίου είναι μάλλον ισχνές, καθώς το Κίεβο και οι δυτικοί πάτρωνές του συνεχίζουν να επενδύουν στη χρήση στρατιωτικής βίας», τόνισε, υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι «το καθεστώς του Κιέβου απαγόρευσε νομικά όλες τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα».

Ο διπλωμάτης σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας τους Αντόνιο Γκουτέρες μπορούν να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση της σύγκρουσης.

«Οι προσπάθειες του ΟΗΕ για την Ουκρανία παραλύουν από την απροθυμία να ακουστεί η άποψή μας ή η άποψη οποιουδήποτε άλλου μέρους», τόνισε, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα, ο ΟΗΕ και προτίστως η Γενική του Συνέλευση «μετατράπηκε από τη Δύση σε πλατφόρμα για την έκφραση αβάσιμων κατηγοριών κατά της Ρωσίας και επανειλημμένων εικασιών στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης».

Παράλληλα, τόνισε ο διπλωμάτης, η Ρωσία «με σεβασμό αντιμετωπίζει όλες τις προσπάθειες χωρών, οργανισμών και ατόμων στην αναζήτηση πιθανών λύσεων για την ουκρανική κρίση». «Έχουν ήδη διατυπωθεί πολλές προτάσεις και πρωτοβουλίες για το θέμα», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας, μεταξύ άλλων, την πρωτοβουλία που διατυπώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Αφρικανών ηγετών στη Μόσχα.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, πρόσθεσε, «αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη κατανόηση ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν σοβαρή απειλή όχι μόνο για την περιφερειακή, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια», σημείωσε ο Γκατίλοφ.

Ωστόσο, συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης, απαιτείται στοχευμένη δουλειά με το καθεστώς του Κιέβου και τη Δύση για να διευκολυνθεί η ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.

«Η ουκρανική πλευρά πρέπει να πειστεί να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να προσέλθθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η Δύση πρέπει να σταματήσει να ενισχύει την Ουκρανία με όπλα και μισθοφόρους», τόνισε ο Γκατίλοφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Μίτσκοσκι: «Μακεδονία είναι το όνομα της χώρας, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη»

Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα