ΑΘΗΝΑ
12:24
|
06.05.2024
Οι πυρκαγιές έχουν γίνει πιο έντονες στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές στη ρωσική Άπω Ανατολή κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα, καθώς οι καλοκαιρινές πυρκαγιές εξαπλώνονται εν μέσω έντονης ζέστης και καταιγίδων.

Ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Σάχα, μιας περιοχής γνωστής και ως Γιακουτία, έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι περισσότερες από 110 δασικές πυρκαγιές μαίνονταν σε περίπου 151.000 στρέμματα γης, περίπου τα τρία τέταρτα του μεγέθους της πόλης της Νέας Υόρκης.

«Τις τελευταίες ημέρες, υπήρξε έντονη ζέστη, η δραστηριότητα των καταιγίδων έχει ενταθεί, κάτι που είναι ο λόγος για την πολυπλοκότητα της κατάστασης», έγραψε ο Άισεν Νικολάγιεφ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι 620 άτομα προσωπικό και 33 επίγεια οχήματα και αεροπλάνα συμμετείχαν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Δεν υπήρξαν άμεσες απειλές για οικισμούς, ανέφερε.

Ο πληθυσμός της Σάχα, της μεγαλύτερης περιοχής της Ρωσίας σε μάζα γης, είναι περίπου ένα εκατομμύριο.

Η Σάχα τριπλασίασε τον προϋπολογισμό της για την πυρόσβεση φέτος, είπε ο Νικολάγιεφ στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Μάιο.

Οι πυρκαγιές έχουν γίνει πιο έντονες στη Ρωσία τα τελευταία έτη, βοηθούμενες από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στη Σιβηρία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Απελευθερώνουν εκατομμύρια τόνους άνθρακα και άλλους ρύπους στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο.

Η περίοδος των πυρκαγιών του 2021 ήταν η μεγαλύτερη ποτέ στη Ρωσία, με 18,8 εκατομμύρια εκτάρια (46,5 εκατομμύρια στρέμματα) δάσους που καταστράφηκαν, σύμφωνα με την Greenpeace Ρωσία – περίπου δύο φορές το μέγεθος του νησιού της Ιρλανδίας.

Η Σάχα, που συνορεύει με τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι πυρκαγιές του 2021 εκεί έθεσαν ρεκόρ εκπομπών ρύπων και είδαν τον καπνό της δασικής πυρκαγιάς να φτάνει στον Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία.

Πέρυσι, οι πυρκαγιές σκότωσαν πάνω από δώδεκα ανθρώπους σε ολόκληρη τη Σιβηρία.

Οι περιβαλλοντολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι πυρκαγιές μπορεί να επιταχύνουν την απόψυξη του μόνιμου παγετού της Σιβηρίας και των τυρφώνων, απελευθερώνοντας άνθρακα που είναι αποθηκευμένος στην παγωμένη τούνδρα στην ατμόσφαιρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα