ΑΘΗΝΑ
15:21
|
05.05.2024
Το σκέφτηκε ξανά να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2024 μετά τις πρόσφατες ταραχές και τις φήμες περί ανανέωσης της θητείας του για τρίτη φορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2024. Η φημολογία περί ανανέωσης της θητείας του για τρίτη φορά στον προεδρικό θώκο πυροδοτεί σταθερά ταραχές και βίαιες αντιδράσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης στη Σενεγάλη.

«Το 2019 ήταν η δεύτερη και τελευταία μου θητεία», ξεκαθάρισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρόεδρος της Σενεγάλης. «Η απόφασή μου έπειτα από πολλή σκέψη είναι να μην κατέβω ως υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές. Η Σενεγάλη είναι πάνω από μένα και έχει πολλούς και ικανούς ηγέτες για την ανάπτυξή της», πρόσθεσε ο Μάκι Σαλ.

Από το 2021 μέχρι σήμερα δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην αφρικανική χώρα σε ταραχές που ξεσπούσαν με αφορμή τις φήμες περί παραμονής του Σαλ στην εξουσία.

Οι πιο πρόσφατες ταραχές στη χώρα ξέσπασαν μετά την καταδίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Ουσμάν Σοκό σε φυλάκιση δύο ετών με την κατηγορία της ανήθικης συμπεριφοράς προς άτομα κάτω των 21 ετών και διαφθοράς της νεολαίας.

Ο 48χρονος αντιπολιτευόμενος ηγέτης απαλλάχθηκε άλλων κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για πολιτική καταδίκη προκειμένου ο Σονκό να αποκλειστεί από την προεδρική κούρσα. Σε αυτές τις τελευταίες ταραχές στην πρωτεύουσα Ντακάρ και άλλα αστικά κέντρα της Σενεγάλης έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 άνθρωποι.   

Να σημειωθεί ότι ο Μάκι Σαλ εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Σενεγάλης το 2012 και το 2016 προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση που προέβλεπε τουλάχιστον δύο προεδρικές θητείες για το ίδιο άτομο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα