ΑΘΗΝΑ
15:53
|
03.05.2024
Δικαστές στις ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν την εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν τις ιατρικές διαδικασίες φυλομετάβασης σε διεμφυλικά νέα άτομα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας αυξανόμενος αριθμός ομοσπονδιακών δικαστών στις ΗΠΑ προσπαθεί εμποδίσει την εφαρμογή των νόμων που ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από ρεπουμπλικάνους νομοθέτες και οι οποίοι απαγορεύουν τις ιατρικές διαδικασίες φυλομετάβασης σε διεμφυλικά νέα άτομα.

Οι δικαστές των περιφερειακών δικαστηρίων των ΗΠΑ σταμάτησαν τέτοιους νόμους σε έξι πολιτείεςΑλαμπάμα, Αρκάνσας, Φλόριντα, Ιντιάνα, Κεντάκι και Τενεσί – διαπιστώνοντας ότι παραβιάζουν τη συνταγματική εγγύηση για ίση προστασία βάσει της 14ης τροποποίησης.

Δύο αγωγές που αμφισβητούν τους νόμους στη Μοντάνα και τη Τζόρτζια δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, και στην Οκλαχόμα οι αντίπαλες πλευρές συμφώνησαν τον Μάιο να παραμερίσουν τον νόμο μέχρι να εκδικαστεί η δικαστική υπόθεση.

Οι δικαστικές αποφάσεις προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση από την πρόσφατη βιασύνη των νομοσχεδίων που απαγορεύουν στα διεμφυλικά νέα άτομα να λαμβάνουν θεραπείες όπως η ορμονοθεραπεία. Είκοσι πολιτείες έχουν εγκρίνει τέτοια μέτρα, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μέτρων να έχει επιτραπεί νομικά.

Πολλοί συντηρητικοί νομοθέτες έχουν επικυρώσει τους νόμους ως μέρος μιας προσπάθειας να υπερασπιστούν τις παραδοσιακές αξίες και να απεικονίσουν τους Δημοκρατικούς ως άσχετους σε θέματα φύλου και θρησκείας.

Μέλη των Δημοκρατικών, ομάδες υπεράσπισης LGBTQ και υγειονομικοί υποστηρίζουν ότι οι απαγορεύσεις στοχεύουν άδικα μια ευάλωτη κοινότητα για την οποία η φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο μπορεί να είναι σωτήρια.

Δικαστές, συμπεριλαμβανομένων τριών που διορίστηκαν από τον Ρεπουμπλικανό πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαπίστωσαν ότι η φροντίδα για την επιβεβαίωση του φύλου είναι ιατρικά απαραίτητη για τρανς νέους που πάσχουν από δυσφορία φύλου – το άγχος που προκαλείται από την απόκλιση μεταξύ της ταυτότητας φύλου και του φύλου που αποδίδεται κατά τη γέννηση.

Οι δικαστές είπαν επίσης ότι οι νόμοι που απαγορεύουν τέτοια φροντίδα παραβιάζουν το δικαίωμα των γονέων να λαμβάνουν αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης για τα παιδιά τους.

Οι υποστηρικτές των νόμων, όμως, δεν πτοούνται, λέγοντας ότι τα δικαστήρια έχουν κάνει λάθος και ότι η επικρατούσα ιατρική συναίνεση θα αλλάξει.

Ο Ματ Σαρπ, ανώτερος σύμβουλος της Alliance Defending Freedom, που έχει υποστηρίξει τους νόμους εναντίον των διεμφυλικών ατόμων σε πολλές πολιτείες, είπε ότι τα κράτη ρυθμίζουν τακτικά το ιατρικό επάγγελμα με βάση την ηλικία και τη διαδικασία.

«Τα δικαστήρια το κάνουν λάθος μερικές φορές», είπε ο Σαρπ. «Αυτό είναι ακόμα νωρίς στη διαδικασία».

Στις περισσότερες από τις πολιτείες οι νόμοι εμποδίζονται να τεθούν σε ισχύ ενώ οι προκλήσεις διαδραματίζονται στο δικαστήριο.

Στο Αρκάνσας, ωστόσο, ένας δικαστής που διορίστηκε από τον Δημοκρατικό πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εξέδωσε μόνιμη διαταγή κατάργησης του νόμου.

Οι αγωγές έχουν κατατεθεί από ομάδες υπεράσπισης όπως η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Lambda Legal για λογαριασμό οικογενειών διεμφυλικών νέων.

Αυτές οι ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι θα αμφισβητήσουν περισσότερους από τους νόμους της πολιτείας, αλλά περιορίζονται από περιορισμούς χρηματοδότησης, νομικούς πόρους και την εύρεση οικογενειών να είναι πρόθυμες να αναλάβουν την επίπονη διαδικασία μηνύσεων στις κυβερνήσεις των πολιτειών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραήλ: Καταγγελία στον ΟΟΣΑ κατά της Τουρκίας για την διακοπή των εμπορικών σχέσεων

«Πράσινο φως» στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με βρετανικά όπλα

Γερμανία: Κατηγορεί τη Ρωσία για κυβερνοεπίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα