ΑΘΗΝΑ
18:14
|
19.09.2024
Αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Άγκυρας και Καΐρου μετά από 10 χρόνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία και η Αίγυπτος διόρισαν αμοιβαία πρεσβευτές, αποκαθιστώντας στο μέγιστο επίπεδο τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά την ρήξη του 2013.

Σε κοινή δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Τρίτη, το Κάιρο και η Άγκυρα ανέφεραν ότι η Τουρκία πρότεινε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρεσβευτή της στο Κάιρο και η Αίγυπτος με τη σειρά της όρισε τον Αμρ Ελχαμαμί ως πρεσβευτή της στην Άγκυρα.

«Η αποκατάσταση του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υλοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι πρόεδροι των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που προσθέτει ότι πρόκειται για ένα βήμα που στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «και αντανακλά την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού».

Οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας διακόπηκαν το 2013, όταν ο σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ηγήθηκε πραξικοπήματος για την απομάκρυνση του τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, πρώην ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ο Μόρσι, ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εξελέγη δημοκρατικά είχε την υποστήριξη του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ήταν επίσης κοντά στη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Από το 2013, οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι αναμετρήθηκαν σε πολλά περιφερειακά μέτωπα με τους ηγέτες τους να ανταλλάσσουν συχνά λεκτικές επιθέσεις δημόσια, τα τελευταία χρόνια όμως μπήκαν σε μια διαδικασία επαναπροσέγγισης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών ξεκίνησαν συνομιλίες το 2021 και οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου πήραν κομβική τροπή όταν οι Σίσι και Ερντογάν έδωσαν τα χέρια κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του Κατάρ στα τέλη του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η νέα πρόταση Νετανιάχου ευτελίζει τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο

Γιατί τώρα η νέα πρόταση από το Ισραήλ για εκεχειρία και ομήρους;

Ποινική διαδικασία εναντίον του προέδρου της Αργεντινής για «κλοπή» αεροπλάνου ξεκινά η Βενεζουέλα

Νατζίμπ Μικάτι: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που αγνοεί όλους τους νόμους»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα